26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

Коледж

26 лютого 2022

Вісім років тому, 26 лютого 2014 року, у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму.

Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали у руках свої національні прапори та прапори України. Мітингувальники скандували: «Слава Україні - Героям слава!», «Банду геть!», «Крим – Україна!».

Як відомо, ще 20 лютого російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися вантажівки без номерів, так звані «зелені чоловічки»-  озброєні військові без розпізнавальних знаків. Водночас відбулося створення й озброєння іррегулярних збройних формувань найманців з числа місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і Збройних Сил Російської Федерації.

26 лютого, в результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму, двоє людей загинули й декілька десятків зазнали поранень. Згодом, після окупації півострова, слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана «справа 26 лютого») і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами.

Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму.

Впродовж наступних кількох днів вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. «Зелені чоловічки» захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони Збройних сил України, морські порти і аеропорти. Керівництво Росії неодноразово стверджувало, що ці озброєні люди не є російськими військовослужбовцями. Однак після окупації півострова і проведення там фейкового «референдуму про статус Криму» росіяни визнали, що «зелені чоловічки» були військовослужбовцями ЗС РФ.

16 березня на окупованому півострові Росія провела так званий референдум щодо статусу Криму, а вже через два дні, 18 березня, в Кремлі відбулось підписання так званого Договору про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації.

Відтоді минуло вісім років і ситуація на окупованому Росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Нині в Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини.

Дії влади Російської Федерації з окупації частини території (Автономної Республіки Крим) сусідньої суверенної держави та втручання у її внутрішні справи, стали причиною масштабного невдоволення і об'єктом гострої критики світової громадськості, яка визнала військову агресію Російської Федерації міжнародним злочином проти світу і безпеки людства, а анексію Криму – порушенням чинного законодавства суверенної України, фундаментальних норм міжнародного права і низки міжнародних договорів.

Удар по Україні був нанесений в спину таємно, без оголошення війни, в час найбільш трагічних подій, коли в центрі української столиці масово гинули мирні люди, - у час Революції гідності.

Інтервенція стала першою частиною збройного конфлікту між Росією та Україною і не завершилася анексією Криму. Наступним етапом стала війна на сході України, в якій українські військовики ведуть боротьбу проти російських військ, терористичних угрупувань сепаратистів і російських диверсійних загонів. Але наш північний сусід і на цьому не зупинився. Сьогодні Росія намагається позбавити український народ на право самостійно вирішувати своє майбутнє,  посіяти паніку, страх, розбрат в нашому суспільстві.

Боротьба за повернення Криму ‒ це боротьба проти свавілля. Крим був украдений Росією в України силовим шляхом. Його анексія ‒ перший прецедент у історії Європи з часів Другої світової війни і Україна, об`єднавши всі зусилля, зможе повернути півострів, і доведе, що Крим – це Батьківщина українців і кримськотатарського народу, які по праву є господарями своєї землі. Питання деокупації Криму є спільним завданням для світової спільноти, яка об’єднується на майданчику Кримської платформи.

Крим – це Україна! І ми переконані, що настане час коли над Сімферополем та Севастополем,

над усіма населеними пунктами півострова майорітиме наш, Український Прапор.

 

Олександр Талімончук, заступник директора з виховної роботи