Митці виняткового хисту. Письменники-ювіляри жовтня 2021 року

Бібліотечно-інформаційний центр

17 жовтня 2021

Жовтень 2021 року багатий на літературні ювілеї.

4 жовтня виповнилось 130 років від дня народження  поета, перекладача, літературознавця Юрія Клена. Справжнє прізвище - Освальд Федорович Бурґгардт, також Бургардт, Освальд-Еккард Бурґгардт (нім. Oswald-Eckard Burghardt). Народився 4 жовтня 1891 р. у с. Сербинівці, тепер Жмеринського району Вінницької області, помер 30 жовтня 1947 р. (Авґсбурґ, Бізонія)

6 жовтня - 140 років від дня народження «митця виняткового хисту» Івана Кочерги. Народився 24 вересня (6 жовтня) 1881 року в місті Носівка Ніжинського району Чернігівської області, помер 29 грудня 1952 року в Києві.

17 жовтня виповнюється 85 років від дня народження поета і Героя України Івана Драча. Народився 17 жовтня 1936 р. в у Теліжинці Тетіївського району на Київщині.

Юрій Клен, один з «нездоланих» поетів України, чия творчість розквітла в еміграції, повертається до рідної землі в новітнім осмисленні його життя і цікавої творчої спадщини. Неокласик Юрій Клен звертався у своїй творчості до джерел і біблійних, і фольклорних, а, оскільки, знав мови та був ще й перекладачем, ерудитом, то «вмонтовував» у свої твори численні літературні ремінісценції. Від народження поета минуло 130 років, але творча спадщина його не перестає бути актуальною, як сама біографія, досить коротка, бо до глибокої старості Юрій Клен не дожив.

«Я був один із лебедів, які Належали до грона п’ятірного Нездоланих співців...», - писав Юрій Клен про себе.

У Канаді було видано 5 томів творів, де було зібрано його літературну спадщину. Цим виданням було визначено, що в особі Юрія Клена ми маємо одного з найблискучіших українських письменників. Він залишався до кінця своїх днів в руслі української літератури.

Поетичні твори Юрія Клена можна прочитати на сайті: http://maysterni.com/user.php?id=3261&t=1

Іван Антонович Кочерга - великий драматург, який показав, чому ніхто і ніколи не завоює Україну. Іще його називають « українцем, що перевершив О. Грибоєдова і Б. Шоу...». У плеяді видатних українських письменників і діячів культури його постать виокремлюється як одна із найяскравіших, чий талант збагатив золотий фонд української літератури і драматургії такими шедеврами, як «Алмазне жорно», «Марко в пеклі», «Свіччине весілля», «Майстри часу», «Ярослав Мудрий» ін. Завдяки творам Кочерги, написаним і згодом поставленим рідною мовою, що на початку 20-го століття було вкрай рідкісним явищем в умовах повальної русифікації, мільйони українців усвідомили, що вони не є «придатками» російського народу, як пропагувалося спочатку царською, а пізніше і радянською Росією. А його драматична поема «Ярослав Мудрий» асоціюється з днем сьогоднішнім ще й тому, що, як і в часи легендарного князя, автор вірив, що ніякі окупанти не переможуть, доки є справжні патріоти, що здійснюють подвиги в ім'я батьківщини. Творчість Кочерги - справжнє надбання української літератури.

  «Поезія Івана Драча у 60-ті роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше – взагалі до всього українського... Він був поетичним лідером шістдесятників», − так про свого колегу Івана Федоровича відкликався поет та видавець Іван Малкович, назвавши його Гоголем у поезії.

У 1961 р. І. Драч опублікував у «Літературній газеті» драму-феєрію «Ніж у сонці», яка відразу привернула увагу критики. Протягом 1962−1988 p. виходили його збірки: «Соняшник» (1962), «Протуберанці серця» (1965), «Балади буднів» (1967), «До джерел» (1972), «Корінь і крона» (1974), «Київське небо» (1976), «Шабля і хустина» (1981), «Драматичні поеми» (1982), «Теліжинці» (1985), «Чорнобильська мадонна» (1987), «Храм серця» (1988). Збірка І. Драча «Корінь і крона» була відзначена Державною премією України імені Т. Шевченка у 1976 р.

Його творчість — це постійний пошук й новаторство. Його поезії відомі у перекладах на російську, білоруську, азербайджанську, латинську, молдавську, польську, чеську, німецьку та інші мови. Також Іван Драч очолював Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України, був народним депутатом і першим головою Народного Руху України.

Нині варто згадати слова письменника, які, як ніколи, є актуальними: «Саме зараз, незважаючи на кровопролиття, кується нація. Або вона відбудеться як така, або знищиться і стане добривом для сусідніх держав».

Запрошуємо ознайомитись з матеріалами виставки, розгорнутої у читальному залі коледжу. Тут можна дізнатись більше про життя і творчість видатних письменників України та прочитати їхні твори.

        

Людмила Бурячинська

 

У повідомленні використані матеріали з сайтів:

https://www.radiosvoboda.org/a/953350.html

http://heroes.profi-forex.org/ua/kocherga-ivan-antonovich

https://armyinform.com.ua/2020/10/sogodni-narodyvsya-ivan-drach-mytecz-yakyj-probudyv-interes-do-vsogo-ukrayinskogo/