Студентське життя – це найяскравіші відкриття

Економічне відділення

17 вересня 2021

Студенти групи 11-О  доєдналися до важливої події в закладі  – марафону «Передай естафету: студентське життя  – це ...». Разом з куратором групи Шапіловою К.П. відвідали музей бурштину, який діє на базі підприємства «Бурштин України».

У музеї представлені  дві експозиційні кімнати та виставка-продаж. Зокрема, у першій музейній кімнаті до уваги студентів було представлено давній сонячний камінь, напівдорогоцінний мінерал, сльозу сонця, перший ювелірний камінь, добутий руками людини – легендарний бурштин (янтар, amber) у його природному вигляді. Відвідувачі мали можливість зануритися в часи утворення самоцвіту – 35-50 млн. років тому; побачити унікальні, відомі на весь світ відтінки та кольори бурштину Рівненського Полісся; дізнатися, як і де видобувають цей самоцвіт на Рівненщині.

У другій музейній кімнаті студенти групи 11-О мали змогу побачити бурштин, оброблений майстерними людськими руками. Відвідувачам були представлені неповторні самобутні вироби, які поєднують у собі шкіру, дерево, срібло, бронзу, бивень мамонта і бурштин.

Серед експонатів музею є шматки бурштину віком до 40 000 000 років, походженням з Рівненської області, найбільший з котрих має вагу 2 кілограми. До недавнього часу родзинкою колекції був диск-амулет віком 2500 років, який є найдавнішою бурштиновою прикрасою в Україні. Нині цей артефакт переданий до бурштинового музею в Софії Київській. Найціннішими з наукової та ювелірної точок зору є камені бурштину із закристалізованими комахами, вік котрих може сягати десятків мільйонів років, які представлені в музеї.

Цінність, власне, українського бурштину — в його самобутності, яка, насамперед, виявляється у різноманітності й унікальності забарвлення. Крім найпоширеніших у світі коричневих, вишнево-червоних, червоних, жовтих кольорів, для поліського бурштину властиві салатово-зелені, жовто-зелені, світло-жовті та синювато-зелені кольори, а також білі та чорні різновиди. А видобувають такі унікальні камінчики тільки в одному місці – на півночі Рівненщини. За це область називають бурштиновою столицею України.

 

Шапілова Катерина, куратор  11-О групи

Сєдова Богдана, староста 11-О групи