12 квітня – Всесвітній день авіації і космонавтики. (Міжнародний день польоту людини в космос). 60 років із дня польоту людини у космос

Бібліотечно-інформаційний центр

12 квітня 2021

Україна – місце, де зародилася світова космонавтика. Тут народились і працювали видатні вчені Ціолковський, Корольов, Янгель, Глушко. Українець Сергій Корольов запустив першу людину в космос і створив ракету «Союз», яка і досі доставляє космонавтів на МКС.

Леонід Каденюк був першим і єдиним космонавтом незалежної України. Саме завдяки йому у 1997 році вперше пролунав державний гімн України у відкритому  космосі.

Відомі українці у світовій космонавтиці.

Сергій Корольов (1906-1966). Перший політ у космос відбувся 12 квітня 1961 року. Керував ним Сергій Корольов, який народився і прожив третину життя в Житомирі. Микола Кибальчич, ув'язнений у кімнаті смертників, першим задумав літальний апарат з реактивним двигуном, а Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей) - багатоступеневу космічну ракету і "трасу", по якій американці зрештою полетіли на Місяць.

Володимир Челомей (1914-1984). Під його керівництвом було створено ракети-носії "Протон" і штучні супутники Землі  "Політ", "Космос-+1267", орбітальні станції "Салют-3" і "Салют-5". Народився на українському Підляшші, а навчався в Полтаві та Києві. Саме Володимиром Челомеєм була вперше висунута ідея і реалізоване створення транспортного орбітального корабля багаторазового використання.

Леонід Каденюк (1951-2018). Він став першим і єдиним громадянином незалежної України, який відвідав космос. Народився в селі Клішківці хотинського району Чернівецької області. З 19 листопада по 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив політ на американському транспортному кораблі "Колумбія". Він і його колеги вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичні процеси у рослин, на запліднення та розвиток зародка.

Михайло Яримович (1033 р. н.).  Проект нашого земляка Юрія Кондратюка про політ на Місяць здійснював у США також українець - уродженець Підляшшя Михайло Яримович. Переїхавши з батьками до США, де юнак отримав освіту, швидко зарекомендував себе талановитим інженером. У 1964 року Яримович у Національному агентстві США з аеронавтики і космосу стає відповідальним за функціонування всіх систем космічних кораблів "Аполлон". Через рік його призначають технічним директором проекту зі створення орбітальної станції з екіпажем.

Ігор Богачевський (1928-2010). Благополучний результат польоту американських астронавтів на Місяць - заслуга і ще одного українця, уродженця Сокаля на Львівщині Ігоря Богачевського, який вивів формулу, що дає розрахунки повернення космічного корабля на орбітальну станцію з поверхні іншої планети.

Богдан Гнатюк (1915-1998). Уродженець Заліщиків на Тернопільщині Богдан Гнатюк дуже багато зробив для створення міжконтинентальних балістичних ракет "Трайдент" (в українському перекладі - Тризуб), що запускаються з підводних човнів.

Леонід Попов1945 р. н.). Народився 31 серпня 1945 в місті Олександрія Кіровоградської області. У 1968 році закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків  з дипломом «льотчик-інженер». З 1968 року служив у Військово-повітряних силах, з 1970 року - в загоні космонавтів.

 

У бібліотечно-інформаційному центрі Вас чекають книги та періодичні видання з цікавою інформацією про досягнення авіації і космонавтики в Україні і світі.

 

   Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерела: https://espreso.tv/article/2018/10/16/10_vidomykh_ukrayinciv_u_svitoviy_kosmonavtyci

https://maximum.fm/novini_t2