Зустріч учасників IT Ukraine з Михайло Федоровим, Віце-прем'єр-міністром - Міністром цифрової трансформації України

Відділення програмування Рада роботодавців ВП

27 березня 2021

26 березня 2021 року відбулася зустріч учасників  IT Ukraine з Михайло Федоровим, Віце-прем'єр-міністром - Міністром цифрової трансформації України.

Метою зустрічі стало обговорення проєкту Дія City. Дія City - це спеціальний правовий режим для IT-індустрії, який дозволить створити в Україні найпотужніший IT-хаб у Центральній та Східній Європі. У ньому не існуватиме меж для інвестицій, створення робочих місць чи розробки новітніх технологій. Українці та підприємці з усього світу матимуть можливість швидко реалізовувати найамбітніші інноваційні та бізнес-ідеї та ефективно їх впроваджувати.

Напрями діяльності в Дія City

 Розробка та тестування програмного забезпечення, включно з виданням комп'ютерних ігор

  Видання та розповсюдження ПЗ, зокрема Saas

  Навчання комп'ютерній грамотності, програмуванню, тестуванню та технічній підтримці ПЗ

  Digital marketing та Ads з використанням ПЗ, розробленого резидентами

  Інші види діяльності, що будуть чітко визначені для Дія City 

Однак, якщо все ж заглибитись в це індустріальне питання, то виявляється є проблеми та застереження бізнесу, пов’язані із законопроєктом №4303 “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні”. Тому для обговорення проблем було організовано таку зустріч. Зустріч проходила в онлайн-форматі. Модератор - Ольга Магалецька, керівник офісу Національної інвестиційної ради.

До учасників з вітальним словом та виступом звернувся Михайло Федоров. Його виступ доповнив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков. В Обговоренні взяли участь близько 60 учасників, представників ІТ кластерів різних міст, в тому числі і наше місто Рівне, і наш навчальни й заклад.

Основними питаннями були про гарантії оплати праці, про врегулювання податкової системи відностно ІТ індустрії та про сторону освіти і підготовки фахівців ІТ галузі. Як затвердив Михайло Федоров, з 01 вересня 2021 року має вступити у дію закон України про ІТ освіту, хоча проєкту його ще не представлено. Такий закон України, звичайно, вплине на освітньо-професійні програми з галузі 12 ІТ.

Не менш важливим є обговорення термінів дії проєкту Дія City, що триватиме під час зміни урядів, а тому потрапить під вплив реформування та багато інших питань.

Сподіваємось, що врегулювання законів про ІТ індустрію дозволить вчасно готувати сучасних ІТ фахівців.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування