Великий співець українського слова 9 березня - День народження Т.Г.Шевченка

Бібліотечно-інформаційний центр

09 березня 2021

                                                                 Учітеся, брати мої! Думайте, читайте,

                                                     і чужому научайтесь, - свого не цурайтесь.

                                                                                                        Т.Г.Шевченко

Щороку в березневі дні все свідоме українство вшановує свого Пророка, який став Символом України – Тараса Григоровича Шевченка.

Тарас Шевченко - геній українського народу, речник української національної ідеї, мислитель, який відродив українство, накреслив мету до втраченої державності, видатний поет, художник-академік, визначний національно-революційний діяч своєї доби. Жоден поет світу не зазнав такого всенародного визнання : його твори в кожній українській оселі, його ім’я звучить у тисячах назв, йому споруджено сотні пам’ятників не лише на українських землях, але й у інших країнах і континентах.

Цікаві факти про життя Т. Г.Шевченка.

У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав Буквар. Книга вийшла накладом у 10 тис. примірників і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

Освіта митця - всього 2 класи. Здобував він її у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури.  Мова йде про «Кобзар», який було перевидано понад 8 мільйонів разів. У Черкасах навіть створено цілий музей, присвячений цій віршованій збірці.

Про кохання в житті Тараса Шевченка розповідають багато. Зокрема те, що протягом декількох десятків років його не полишало бажання одружитися та мати сім´ю. Останнім захопленням і претенденткою на роль дружини митця була 20-річна Ликера Полусмак. На той час поету виповнилось 46. Шлюб не склався, і офіційних версій цьому декілька. Одна з найімовірніших - груба селянка Ликера не відповідала тонкій і чуттєвій душі Шевченка.

 Поезію нашого майстра слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них-японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською.

 Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні - 164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії, діаметр якого - 137 кілометрів.

До наших часів в оригіналах і частково в гравюрах на дереві і металі дійшло 835 картин Шевченка. Їх виконано олією, тушшю, аквареллю, свинцевим олівцем, сепією та в техніці офорта. Проте лише незначна частина художніх творів має авторські підписи, а дати створення – ще менша.

Існує дві могили Тараса Шевченка. Перша знаходиться у Петербурзі на Смоленському кладовищі, друга – на Чернечій горі поблизу міста Канів. Справа в тому, що, відчуваючи наближення смерті, Кобзар просив поховати його на Батьківщині. У світі встановлено аж 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні - 1256. Інші монументи нашого поета прикрашають міста в Бразилії, Китаї, Америці.  

У бібліотечно-інформаційному центрі, є видання з цікавою інформацією про видатного поета, а також зібрання його творів. Запрошуємо переглянути підготовлену виставку «Великий співець українського слова»

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://cherkassyrda.gov.ua/galuzevi-novyny/kultura/2020/03/10/malovidomi-fakty-pro-tarasa-shevchenka/