Кібербулінг: що це, яким він буває та як від нього захиститися

Групи загальноосвітньої підготовки

23 лютого 2021

23 лютого з ініціативи викладача історії Коняхіна Ю.О та сприяння кураторів 11-О групи Курилас Т.В. та 11-ІП групи Юхимчук Ю.П. було проведено виховну годину для студентів 11-О, 11-ІП, а саме діалог з головним спеціалістом відділу правопросвітництва та надання безоплатної вторинної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання БВПД Ососкалом Григорієм Юрійовичем.

Кібербулінг – це один із різновидів булінгу (цькування). Це така форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо.

Типові ознаки кібербулінгу: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

До найпоширеніших видів кібербулінгу належать: використання особистої інформації; анонімні погрози; хепіслепінг; обмовляння або зведення наклепів; переслідування; тролінг; флеймінг; онлайн-грумінг; секстинг.

За булінг (цькування) неповнолітньої чи малолітньої особи передбачений штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин. За такі дії, вчинені повторно протягом року після або групою осіб – штраф від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Якщо булінг (цькування) вчинить дитина у віці до 16 років – відповідатимуть її батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штраф від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Якщо ж діти потрапили у складну ситуацію й самостійно не можуть знайти вихід, повідомляємо, що діє національна дитяча «гаряча» лінія, у будні, з 12.00 по 16.00 за номером 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних).

Також цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 для надання роз’яснень законодавства. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні. 

Ю.О. Коняхін, викладач історії