Зима, що нас змінила 20 лютого - День Героїв Небесної Сотні : книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

20 лютого 2021

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

«Небесною Сотнею» називають загиблих учасників Революції Гідності. Героями Небесної Сотні стали люди, різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17. Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості.

Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він укотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави. Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів Героїв Небесної Сотні у центрі Києва. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення близько 50 осіб. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

Серед загиблих  є і наші земляки, яким Рівненська міська рада посмертно присвоїла звання Почесних громадян  міста Рівного це: Арутюнян Георгій, Опанасюк Валерій,  Храпаченко Олександр.

З нагоди Дня пам’яті в бібліотечно-інформаційному центрі підготовлено презентацію «Зове на бій небесна сотня за України майбуття…» та оформлено тематичну книжкову виставку «Зима, що нас змінила», на якій представлені книги та публікації з періодичних видань  про буремні події на Майдані та героїв, які віддали своє життя захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Герої не вмирають…Вічна пам’ять Героям…

 

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар

 

Джерело : https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/20-lyutogo-den-geroyiv-nebesnoyi-sotni