СТАРОДАВНЯ ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Історія про те, як на українських землях з'явилися люди і вирішили тут лишитися

Відділення програмування

19 лютого 2021

19 лютого на парі Історія України в 42-ІП групі відбулося представлення проекту на тему «Найдавніша історія України», студентами Мельничук Максимом та Рябченком Миколою.

На українських землях завжди були сприятливі природні умови для життя людини: помірний клімат, рівнинна місцевість, родюча земля, поля і ліси, численні ріки та моря, корисні копалини тощо. Тому найдавніші люди архантропи мешкали тут ще в праісторичну добу, а саме в епоху раннього палеоліту — не менше 1 млн. років тому (перші люди на Землі виникли 2 млн. тому). Пізніше з’явилися неандертальці, які, за свідченням археологів, 150 тис. р. тому проживали майже на всій території сучасної України.

 Важлива особливість українських земель полягає в тому, що географічно вони розташовані в центрі Європи, на перехресті міграційних і торговельних шляхів між Сходом і Заходом. Тому на зламі тисячоліть і в добу "великого переселення народів" різні кочові племена та етноси по черзі змінювали тут одне одного: кіммерійці, скіфи,сармати, готи, гуни та ін. Кожний з цих народів іноді не одне століття жив на території України, оволодівав місцевими традиціями, розвивав свої і тим самим робив певний внесок у скарбницю спільної культури, із якої українство згодом успадкувало чимало корисного. 

Під час представлення проекту було демонстровано археологічні знахідки різних періодів стародавньої історії України, студенти могли ознайомитися з ними та детально вивчити.

Юрій Коняхін, викладач історії