НУБіП України провів семінар-нараду із завідувачами кафедр: практично і по суті про старт навчального семестру, якість освіти та організацію акредитації

Коледж

28 січня 2021

28 січня 2021 р. відбувся семінар-нарада з завідувачами кафедр НУБіП України. Захід проходив в режимі онлайн за попередньо затвердженою програмою:

Вступне слово – Ніколаєнко С.М., ректор НУБіП України.

Про актуальні питання вищої освіти  – Вітренко А.О., заступник Міністра освіти і науки України.

Про особливості акредитації освітньо-наукових програм  – Бутенко А.П., заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Про заходи організації освітнього процесу в другому семестрі 2020-2021 н.р. – Кваша С.М., проректор з навчальної та виховної роботи НУБіП України.

Завдання кафедр з провадження наукової діяльності у 2021 році  – Ібатулін І.І., перший проректор.

Про використання навчально-виховного порталу в забезпеченні освітнього процесу – Мокрієв М.В., керівник центру дистанційних технологій навчання.

Про особливості правил прийому для здобувачів вищої освіти у НУБіП України  в 2021 році – Ковалевський С.С.

На семінарі були присутні Корсун Ярослав Петрович, директор коледжу, його заступники, завідувачі відділень, методисти, завідувач КІЦ і голови циклових комісій.

Доповіді виступаючих стосувалися актуальних проблем життя університету. У своїх промовах учасники підкреслювали важливість кафедр як ланки університетської структури. Так розпочинаючи програму дня, ректор університету Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що саме кафедра – основна одиниця життєдіяльності університету, і саме від того, як вона працюватиме залежить успішне виконання покладених державою і суспільством на нас завдань.  

Заступник міністра Андрій Вітренко підняв актуальні питання освіти в Україні: проблемах фінансування, недостатнього рівня автономії закладів вищої освіти і її використання, кадрового забезпечення, можливостях європейських програм мобільності, зменшенні числа потенційних абітурієнтів цьогоріч.

Перший проректор Ігор Ібатуллін зазначив, що серед першочергових завдань для кафедр – збільшення обсягів фінансування досліджень та проєктної активності. Він зупинився на забезпеченні підготовки колективами кафедр потужних міжкафедральних, міждисциплінарних наукових проєктів світового рівня, їх якості, формуванні перспективних для науки і практики напрямів і тематик наукових робіт, посилення зв’язків з бізнесом, розширення джерел залучення коштів на проведення наукових досліджень.

На ролі навчально-інформаційного порталу в забезпеченні освітнього процесу зосередився керівник центру дистанційних технологій навчання Максим Мокрієв, як основного місця дистанційного навчання студентів. Він зауважив увагу присутніх на  можливих проблемах з доступом до нього та як їх уникати, підняв питання подальшого технічного удосконалення та запропонував кроки по підвищенню ефективності і подальшого розвитку дистанційної освіти в НУБіП.

Підбиваючи підсумки семінару-наради, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив сім завдань, що стоять перед колективом у переддень весняного навчального семестру.

Отримана інформація є хорошим досвідом і настановою для роботи завідувачів відділень і голів циклових комісій коледжу у 2020-2021 навчальному році.

 

Людмила Балдич, методист коледжу