Відкрите заняття з навчальної дисципліни «Комп'ютеризація землевпорядного виробництва»

Технічне відділення

03 грудня 2020

03 грудня 2020 року викладач землевпорядних дисциплін Рудько Ольга Миколаївна провела відкрите заняття зі студентами 31-З групи технічного відділення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» з теми «Основи цифрового картографування. Поняття цифрова карта».

На лекційному занятті використані різні форми і методи роботи зі студентами: розповідь, бесіда, пояснення, демонстрація, елементи евристичної бесіди, тестування.

Лекція проводилась за допомогою освітньої програми Nearpod,  яка залучає студентів до інтерактивного досвіду навчання і є  хорошим інструментом дистанційного навчання. Дозволяє створювати презентацію, в якій можуть бути  тексти, відеоролики,  сайти та показувати її студентам на мобільних пристроях і планшетах. Доступ до презентації відкривається спеціальним паролем, при цьому видно, хто підключився і чи дивиться те, що показує викладач, а хто ні. Не обов'язково знаходитися в одній WiFi-мережі під час спільної роботи, все спрацює, навіть якщо кожен буде сидіти у себе вдома, достатньо лише отримати пароль. Крім цього, можна вставляти опитування і проводити тестування різної складності.  Так за допомогою даного програмного комплексу було проведено тестування з актуалізації опорних знань та систематизації знань студентів у формі тесту-гри на встановлення відповідності понять цифрової картографії.

Всі здобувачі освіти були активними на занятті. Викладач вправно використовував елементи евристичної бесіди, залучаючи студентів до діалогу та обговорення питань.

 У ході лекції  застосовано різноманітні засоби візуалізації та демонстрації корисного і захоплюючого матеріалу. Також викладачем було застосовано навчання на випередження. Так студенти члени наукового гуртка «GIS-Info» підготували виступи з окремих питань лекційного матеріалу, зокрема:

- «Історія розвитку картографії» – Гуда Ліза;

- «Сучасний етап розвитку картографії» – Стефанишин Ангеліна;

- «Створення планів і карт засобами ГІС» – Форюк Уляна;

- «Цифрові моделі місцевості»  – Корсюк Тетяна.

В цілому проведене заняття викликало зацікавленість у здобувачів освіти, адже комп’ютеризація землевпорядного виробництва є фундаментом успіху майбутнього фахівця геодезії та землеустрою.

 

Оля Рудько, викладач

Неля Русіна, голова ЦК землевпорядних дисциплін