Прогресивні, вільні, креативні... 17 листопада - Міжнародний день студента

Бібліотечно-інформаційний центр

17 листопада 2020

Міжнародне свято студентства щорічно відзначається 17 листопада. Цього року цей день випадає на вівторок.

Дату для свята вибрали на честь трагічних подій в Чехії в 1939 році. В окупованій німцями країні чеські студенти та викладачі на демонстрації відзначали річницю утворення Чехословаччини. Німецькі війська розігнали демонстрантів, і застрелили студента на ім'я Ян Оплетал. На його похоронах 15 листопада тисячі студентів бунтували проти гітлерівської коаліції. Понад 1200 студентів відправили в концентраційні табори, а 9 осіб стратили 17 листопада.

Через два роки в Лондоні була проведена Міжнародна зустріч студентів, де було вирішено щорічно відзначати 17 листопада як День студента.

Пропонуємо вам цікаві факти про студентів:

- Існують випадки досить нетривіальних рішень студентів. Найчастіше таке трапляється через неуважність студентів. Коли математик Джордж Данциг запізнився на заняття в університет, він вирішив, що рівняння на дошці - це і є домашнє завдання. На рішення непростого завдання йому знадобилося кілька днів. Як виявилося, він впорався із завданнями, які не могли вирішити навіть вчені. Цей початківець математик просто не знав, що в цих завдань немає рішень, а він знайшов їх за невеликий проміжок часу.

- У Прінстонському університеті (США) студенти складають письмові іспити за відсутності в аудиторії викладачів. Вся справа в «Кодексі чесності» — урочистої клятви, яку дають першокурсники. Згідно з нею студент, як порядна людина, зобов’язується не списувати.

- У Середньовіччі вважалося, що заняття краще запам’ятовуються, якщо студента періодично бити. Збереглося багато середньовічних посібників, в яких учнів рекомендувалося бити батогом або тягати за вуха. Перепадало і деяким особам королівської крові. Хоча у англійських принців, які не виявляли великої ретельності, поруч завжди знаходилися хлопчики для биття, які брали на себе весь гнів викладачів.

- Студент старіє. Це факт. Принаймні, в Європі люди все пізніше йдуть здобувати освіту. Наприклад, в Швеції середній студентський вік становить вже 25,5 років. Натомість як в Україні всього 20 років.

- Шоколад Kit Kat на іспит беруть з собою студенти Китаю, коли йдуть на іспит. Справа в тому, що з китайської мови «kitto katsu» означає «обов’язково переможемо». Таке словосполучення дуже схоже на назву шоколадки.

Марина Денисюк, бібліотекар БІЦ

У повідомленні використані матеріали з сайтів:

https://www.bartka.com.ua/list/interesting/cikavi-fakti-pro-studentiv

https://www.unian.ua/lite/holidays/koli-den-studenta-2020-v-ukrajini-listopad-11209400.html

https://www.bartka.com.ua/list/interesting/cikavi-fakti-pro-studentiv