6 листопада - 165 років від дня народження Дмитра Яворницького (1855-1940), прозаїка, історика, дослідника українського козацтва, археолога, етнографа

Бібліотечно-інформаційний центр

06 листопада 2020

Дмитро Яворницький - видатний український історик, етнограф, археолог, відомий завдяки дослідженню Запорозької Січі. Дмитро Іванович Яворницький народився 1855 року у селі Сонцівка (теп. назва Борисівка) Харківської губернії у сім’ї місцевого диякона.

Сім’я жила доволі бідно, в простій селянській хаті. Любов до козацтва зародилась у Дмитра Івановича з дитинства. Вечорами родина збиралась біля книги, батько читав, а Дмитро з сестрою Горпиною заворожено слухали. Найбільше запам’яталась історія про Тараса Бульбу - маленький Дмитро у фіналі не міг стримати сліз. Саме з цього й почалось захоплення майбутнього історика українським фольклором, а саме історією козацтва.

Під час навчання на історико-філологічному факультеті Харківського університету Дмитро остаточно визначився з напрямком своїх досліджень і вже на другому курсі почав працювати над дослідженням «Виникнення та устрій Запорозького коша».

Важливою подією в житті Д. Яворницького було знайомство з живописцем І. Рєпіним, яке відбулося у лютому 1886 р. під час панахиди по Тарасові Шевченкові в Петербурзі. Їхня дружба мала наслідок – це славнозвісна картина І. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». Дмитро Іванович щиро запропонував Іллі Рєпіну свої знання про Запорожжя і власну колекцію козацьких старожитностей, «постачав» натурщиків для створення багатьох образів цієї картини й, нарешті, сам позував І. Рєпіну в образі козака-писаря.

Своєю працею Д. Яворницький довів, що українська історія надзвичайно багата, а український народ має давнє коріння. Помер видатний історик вранці 5 серпня 1940 р.

Більше інформації – на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу. Запрошуємо ознайомитись.

 

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://dovidka.biz.ua/dmytro-iavornytskyi-korotka-biohrafiia/