Мудра людина із широким серцем. 28 вересня – День народження Василя Олександровича Сухомлинського

Бібліотечно-інформаційний центр

28 вересня 2020

Читання – це віконце в світ…

В. Сухомлинський

Український педагог, публіцист, письменник та поет Василь Сухомлинський народився 28 вересня 1918 року у селі Василівці Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Онуфріївський район Кіровоградської області)  в бідній селянській сім’ї, де було четверо дітей. Саме мати хлопчика спонукала його до педагогічної діяльності, бо бачила у ньому потенціал.

У 17 років Василь Сухомлинський став вчителем заочної школи недалеко від рідного села; працював викладачем української мови і літератури в Онуфріївській середній школі.

Читати та любити книги його навчав дід Омелян, в якого була надзвичайно велика бібліотека.

У 1941 році під час Другої світової війни добровольцем йде на фронт. На фронті Сухомлинський був двічі поранений, довго лікувався в евакогоспіталях. Тяжким було поранення в руку. Хірурги хотіли її ампутувати. Але він не дав цього зробити. Лікарю довелося його двічі оперувати.

Після одужання з червня 1942 року Сухомлинський працював директором середньої школи і вчителем російської мови і літератури у селищі Ува Удмуртської АРСР.

Крім ерудиції, Василь Сухомлинський мав неабияку силу волі, вирізнявся поміркованістю, надзвичайною скромністю, людяністю, працездатністю (вставав щодня о четвертій годині ранку й писав власні твори до восьмої).

Також педагог володів кількома іноземними мовами. У багатьох напрямах педагогічної науки він випередив свій час.

З легкої руки Сухомлинського в педагогіці з’явилося поняття «уроки мислення» – уроки, які змушували дітей молодшого шкільного віку дивитися на світ і розкривати його найскладніші взаємозалежності.

2 вересня 1970 року серце Василя Сухомлинського перестало битися. Йому судилося народитися і померти у вересні.

Більше інформації про видатного українського педагога – на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі коледжу. Запрошуємо ознайомитись.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

 

Джерело: https://dovidka.biz.ua/vasil-suhomlinskiy-tsikavi-fakti/