Виставка-презентація на тему: Будинки майбутнього: хто і як створює енергоефективне житло в Україні

Технічне відділення

08 червня 2020

Українці найчастіше використовують у будівництві цеглу, метал і бетон, однак на ринку існують компанії, що пропонують енергоефективні помешкання. Перший в Україні серійний енергофективний дім звели під Києвом у 2015 році. Будинок OptimaHouse створений компанією-забудовником «Доступне житло» на основі європейських концепцій «Мультикомфортний дім» та «Активний дім».

OptimaHouse використовує для опалення систему теплового насоса в поєднанні з сонячними панелями і сонячними колекторами для підігріву води, які встановлені на даху будівлі. Економити на електроенергії дозволить також продумана система природного освітлення і прозорі конструкції (фасадні і мансардні вікна, двері), які також забезпечать надходження природнього тепла. У порівнянні зі звичайними будинками також ж розміру, OptimaHouse споживатиме на 65% менше енергії на рік. Вартість такого будинку становить до $1000/м² з внутрішньою обробкою.

Ще однією компанією, що з’явилася як ініціатива еко-активістів з Дніпра, є LifeHouseBuilding. Як пише Економічна правда, ця українська компанія розробила технологію виготовлення стінових панелей з доступного органічного матеріалу — соломи.

«Спочатку готується дерев'яний каркас, а потім гідравлічним пресом у нього пресується солома. Після цього вона обстригається і виходить рівна панель», — пояснює співзасновник компанії Максим Адріянов.

Процес дуже простий, тому звести солом’яний дім можна всього за два місяці. Серед його переваг – хороші теплохарактеристики, що вдвічі перевищують державні вимоги до енергозбереження. У 2017 році компанія отримала державну сертифікацію своїх конструкцій і тепер дає гарантію на весь термін їх експлуатації. На рахунку компанії вже понад 30 проектів у різних містах України. Зокрема, у Львові здали в експлуатацію будинок, що виробляє більше енергії, ніж споживає.