Тирсовий дощ, формальдегід чи райське життя

Технічне відділення

06 травня 2020

06.05.2020 на технічному відділені відбувся відкритий виховний захід на тему «Тирсовий дощ, формальдегід чи райське життя». Захід проходив  в онлайн режимі за допомогою програми Zoom.

Модератор виховної години – Малимон Стефанія Стефанівна, куратор 41-З групи.

Доповідачами були:

Чеботарьова Інна, Ворожбит Тетяна, Парчук Ірина – студентки 41-З групи.

До заходу приєдналися 62 учасники, серед яких були викладачі і студенти ВСП «РК НУБіП України».

Розглядалися такі питання:

  1. Екологічні проблеми на заводах Kronospan в світі
  2. Будівництво Kronospan на Рівненщині
  3. Жителі та екологи Рівненщини б’ють тривогу

Так у своїх доповідях студенти  зазначили, що завод Kronospan є джерелом забруднення навколишнього середовища. Адже, під час виробництва деревостружкових і ламінованих плит ДСП використовуються формальдегідні смоли. Технологічний процес супроводжується викидами пилу та формальдегіду – вкрай токсичної речовини і канцерогену. Перевищення його концентрацій у повітрі може зумовити розвиток раку, захворювань нервової системи, репродуктивних органів і дихальних шляхів. Звісно, зменшити шкоду для здоров’я людини може цілий комплекс природоохоронних заходів і, в першу чергу, сучасні і надійні фільтри. Саме їх концерн обіцяє встановити на своїх виробництвах в Україні.

Втім, як свідчать реалії, у  Польщі  компанія чомусь ігнорує екологічні вимоги або ж приділяє їм недостатньо уваги, порушує законодавство, платить штрафи і знову порушує екологічні норми. Унаслідок цього страждають сотні тисяч людей. Утім, під тиском влади і громадськості компанія потроху почала покидати європейський простір, натомість стала активно просувати розміщення свого виробництва в Україні та Білорусі, де умови для інвестора менш жорсткі, а чиновники більш поступливі.

Загалом 258 жителів села Городка підписалися під зверненням до депутатів Рівненської міської ради допомогти зупинити будівництво заводу.

Втім, Kronospan, у свою чергу, обіцяє,  що виробництво на Рівненщині матиме не тільки сучасне і сертифіковане європейське обладнання, а й одні з найкращих у всьому світі фільтраційних систем, в тому числі UTWS та WESP. Це передові технології, які Kronospan впроваджує першими в Україні. Загальна вартість інвестиції у пилогазоочисні технології заводу в Городку перевищить 20 мільйонів євро. Жителі та екологи Рівненщини проти Kronospan.  

У формі дискусії обговорювались негативні та позитивні наслідки будівництва заводу. Активну участь в обговоренні взяли кандидати наук Люльчик В. О.   та  Русіна Н. Г.

Можна зробити висновки, що:

  • Завод знаходиться близько до населеного пункту.
  • Близько до заповідних територій.
  • Перевищення забруднення.
  • Вирубка лісів.
  • Будівництво заводу не зупинити.

Відповідальність лежить на державних органах, які дали дозвіл на будівництво. Громадськість та державні органи повинні контролювати за процесом будівництва та встановлення сучасного виробничого обладнання та найефективніших фільтраційних систем.

Малимон Стефанія, куратор 41-З групи

Чеботарьова Інна, Ворожбит Тетяна – студентки 41-З групи