«Пам’ять з полиновим присмаком болю». 26 квітня – День Чорнобильської трагедії

Бібліотечно-інформаційний центр

26 квітня 2020

Радіація не зникає вмить.
На це піде не одне століття.
Вона й досі нам душу гнітить.
Для всіх живих вона – страхіття.

Валентина Кундель.

Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації. За неофіційною статистикою в Україні померло не менше 15 тисяч людей.    

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС накрили спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів. Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках призвели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-му році зупинили останній третій реактор, Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.        

Сьогодні Чорнобильська зона відчуження перетворилася на унікальну туристичну локацію, яка викликає особливий інтерес зарубіжних туристів. Кількість відвідувачів Зони відчуження з природою, стан якої повернувся на 200 років назад, щороку зростає. Туристів приваблює зона відчуження як місце, де природа відвойовує собі території, на яких раніше жили люди.

У бібліотечно-інформаційному центрі розгорнута книжкова виставка «Пам’ять з полиновим присмаком болю».

 

Джерело: http://nrcu.gov.ua/news.html?newsID=76012

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ