23 квітня - Всесвітній день книги й авторського права: цитати, факти, ідеї

Бібліотечно-інформаційний центр

23 квітня 2020

Всесвітній день книги і авторського права відзначається 23 квітня, починаючи  з 1996 року. Щороку  організація ЮНЕСКО визначає всесвітню столицю книги, 2020 року нею стане столиця Малайзії Куала-Лумпур за великий акцент на інклюзивній освіті, розвитку освіченого суспільства та доступному читанні для всіх верств населення міста.

Книга завжди була і залишається вірним супутником людини, її надійним радником, невичерпним джерелом мудрості. Не випадково народ створив про Книгу стільки прислів'їв: «Книга – джерело мудрості і знань», «Хто володіє інформацією, той володіє світом», «Без книги, нема знань…», «Книга вчить як на світі жити», «Одна книга тисячі людей навчає», «Книга – джерело життя», «З книгою жити – з добром дружити» та ін.

Пригадайте вислови відомих людей: «Заняття з книгами юність живлять, старість звеселяють, щастя прикрашають, в нещасті дають сховище і розраду, вдома утішають, поза домом не заважають...» (Цицерон), «Люди перестають мислити, якщо перестають читати» (Дідро), «Книги - діти розуму» (Д. Свіфт), «Книжки - кораблі думки, що мандрують хвилями час»» (Френсіс Бекон), «Ріднити людей з книгою, відкривати їм красу і силу слова – що може бути достойнішим» (О. Гончар), «Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне й емоційне вдосконалення» (В. Сухомлинський).

Стародавні мудреці говорили: «Книга – це мудрість минулих поколінь». Книгу дуже шанував  київський князь Ярослав, якого в народі прозвали Мудрим. Саме він заснував у 1037 р. першу бібліотеку у Київській Русі. Бібліотека Ярослава Мудрого знаходилася при Софіївському соборі у Києві та налічувала понад 950 томів. "Велика є користь від учення книжного" - переконував своїх співвітчизників Ярослав Мудрий в давні княжі часи. «Кожний має право брати участь в культурному житті суспільства» - записано в Декларації прав людини сьогодні.

А що Вам відомо про українську книжку? З давніх часів до нас дійшли літописи мудрого Нестора-літописця, «Повість минулих літ», «Галицько-Волинський літопис», Остромирове Євангеліє,  Ізборник Святослава 1073 р. та ін. А ще Україна пишається рукописною книгою, написаною руською княгинею Євпраксією (онукою Володимира Мономаха). Її книжка – це своєрідна енциклопедія лікарських знань 12 ст.

Чи відомі вам такі факти про книгу?

  1. Найдорожча книга світу – «Лестерський кодекс» Леонардо да Вінчі. Його теперішній власник Біл Гейтс придбав її за 24 млн. доларів.
  2. Найдавнішою книгою, що вийшла з київської майстерні при Софійському соборі, є Реймське євангеліє. Ця книга кишенькового формату призначена для особистого користування. Вона датується 40-ми роками XI ст. і зберігається в бібліотеці у Реймсі (Франція). Колись книга належала дочці Ярослава Мудрого - Анні Ярославні.
  1. Пересопницьке Євангеліє — визначна рукописна пам'ятка староукраїнської літературної мови й мистецтва, переклад євангелія так званою простою мовою, досить близькою до народної. Євангеліє створювалося в 1556–1561 роках на Волині. Це — розкішна книга, вагою 9 кг. 300 гр., писана пізнім уставом на пергаменті форматом 380 х 240 мм. Книга складається з 482 аркушів. Рукопис багато орнаментований, прикрашений високохудожніми кольоровими заставками й мініатюрами. За красою й богатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних собі серед українських рукописів. На Пересопницькому Євангелії під час інавгурації присягають Президенти України.
  2. Один з найчитаніших авторів на Землі - бразильський прозаїк Пауло Коельйо. Його твори видано більше як у 100 країнах світу.
  3. Найбільшою книгою багато років вважали надрукований 1832 року в Лондоні «Пантеон англійських героїв». Розмір книги складає 570 см завдовжки і 370 см завширшки, розмір літер – 15 см
  4. 2012 року в ОАE видали книгу про Святу Землю. Видання вагою 1500 кг має розміри 5 м на 8,6 м. Це найбільша у світі книга за версією книги рекордів Гіннесса. Величезна книга "Це Мухаммад" присвячена життєпису пророка Мухаммада.
  5. Найтовстішою друкованою книгою в світі є книга Інтернету – WIKIPEDIA. Це збірник статей з мережі Інтернет, які любитель книг Роб Метьюс (Rob Matthews) надрукував у вигляді одного тому. Паперова версія - 5000 сторінок.
  6. Одна з найменших книг– «Мурашки», надрукована в Японії 1980 року. Її розмір – 14 мм завдовжки і 11 мм завширшки.
  7. Найменша книжка у світі книга - «Кобзар» Т. Шевченка (автор - український майстер Микола Сядристий).  Її площа — 0.6 кв. мм. (майже у 19 разів менша від найменшої японської книги). Виготовлена з пелюсток безсмертника: обкладинка із портретом Т.Шевченка та зображенням хати, де він народився і 12 сторінок, зшита павутинкою.

У бібліотечно-інформаційному центрі хороші, сучасні, класичні, популярні, навчальні книги чекають на вас. Особливо пишаємось найціннішими виданнями, придбаними з ініціативи директора Корсуна Ярослава Петровача. Прикрасою та гордістю нашого бібліотечного фонду є наукове ілюстроване видання Володимира Недяка «Україна – козацька держава», ювілейне видання «Пересопницьке Євангеліє: витоки і сьогодення», сучасне видання «Острозької Біблії». Це справжні духовні надбання, які долучають наших користувачів та гостей коледжу до національних святинь українського народу.

Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!

Більше цікавих фактів про книгу – у презентації БІЦ нза таким посиланням:

https://www.facebook.com/228248467636149/videos/415720115555649/

 

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ