310 років тому було ухвалено Конституцію Пилипа Орлика

Бібліотечно-інформаційний центр

16 квітня 2020

16 квітня 1710 року в містечку Тягин (нині місто Бендери) на правому березі річки Дністер було схвалено першу в Європі Конституцію. Документ мав назву «Пакти й Вольності Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Конституція обмежувала гетьманські прерогативи, зменшувала соціальну експлуатацію, зберігала особливий статус запорожців і боролася за політичне та церковне відокремлення України від Московії. Документ отримав назву «Конституція Пилипа Орлика» на честь українського гетьмана.

Пилип Орлик (1872–1742) народився в Косуті (нині Вілейський район, Мінська область, Білорусь). Навчався в Києво-Могилянській колегії, яку закінчив у 1694 році. Мав талант до ораторського мистецтва, захоплювався філософією та поезією. Пилип Орлик добре володів багатьма мовами, зокрема італійською, шведською, французькою, болгарською церковнослов’янською, латинською, польською.

Основними пріоритетами зовнішньої політики Пилип Орлик вважав незалежність та територіальну цілісність України. Внутрішня політика та засади держави будувалися на досить передових на той час демократичних засадах, які були закріплені в Конституції.

 

Користувачі бібліотечно-інформаційного центру коледжу можуть переглянути текст першої української конституції у книзі:

Пилип О. Конституція, маніфести та літературна спадщина : вибр. твори / Пилип Орлик. - Київ : МАУП, 2006. - 736 с.: іл. - (Б-ка українознавства; Вип.8).

Книга є першою спробою зібрати публіцистичні, політичні та художні твори одного з найвизначніших українських політичних діячів, блискучого поета і творця "Подорожнього діярія" Пилипа Орлика, чия діяльність до встановлення незалежності України піддавалися огуді та замовчуванню. У видання вміщено в оригіналі та в перекладі сучасною українською мовою дві панегіричні поеми "Алцід російський" та "Гіппомен сарматський", а також знамениту Конституцію 1710 року, добірку політичних документів: маніфести, договори, листи та "Діярій подорожній".

 

Джерело: https://armyinform.com.ua/2020/04/310-rokiv-tomu-bulo-uhvaleno-konstytucziyu-pylypa-orlyka/

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ