Василь Симоненко: цікаві факти. До 85-річчя від дня народження

Бібліотечно-інформаційний центр

07 січня 2020

                                                                            Ти знаєш, що ти – людина?

                                                                            Ти знаєш про це чи ні?

                                                                            Усмішка твоя – єдина,

                                                                            Мука твоя – єдина,

                                                                            Очі твої – одні.

Симоненко В.

Василь Симоненко – український поет, журналіст, знакова постать другої половини минулого століття – і то не тільки в розрізі мистецькому, літературному, а й у контексті суспільному, оскільки його поезія перейнята таким потужним громадянським пафосом, що його могли почути не тільки друзі та вороги, а й пересічні українці.

Євген Сверстюк якось зазначив, що Василь Симоненко належить до тих людей, чиї біографії треба вивчати як частку історії України.

Народився Василь 8 січня 1935 року на Полтавщині в селі Біївці. Виховувався лише мамою-колгоспницею та дідусем. До школи малому приходилося ходити пішки більше 9 км, але закінчив її з золотою медаллю. Він дуже обдарованою дитиною, мав гарну пам’ять та гострий розум.

У 1952 році вирішує пов’язати своє життя з журналістикою. Вступив до Київського університету ім. Т. Шевченка де навчався разом з Б. Олійником, Т. Коломієць та Б. Рогозою та А. Москаленком. Саме в студентські роки в нього загорається іскра до творчості та поезії зокрема. Працював у редакціях трьох газет: «Черкаська правда», «Молодь Черкащини» та «Робітнича газета» в якості кореспондента. Товаришував з Л. Костенко, І. Драчем та А. Горською, разом з якими відвідував Клуб творчої молоді у Києві.

Василь Симоненко горів бажанням запалити національне відродження. Разом зі своїми товаришами-шістедесятниками він займався питаннями розкриття злочину Сталіна проти українського народу. За його участю було відкрито таємні братські могили жертв сталінських репресії на Васильківському та Лук’янівському кладовищах та у Биківнянському лісі, тим самим підписуючи собі смертний вирок.          Симоненко був постійно під наглядом КДБ. У 1952 році його жорстоко побили міліціонери. З чого часу його стали мучити гострі болі в боці, після чого йому діагностували рак нирок. Майже всі друзі відвернулись від нього, побоюючись розправи збоку радянської влади.

У бібліотечно-інформаційному центрі розгорнута книжкова виставка про життя і творчість Василя Симоненка. Запрошуємо переглянути.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

Джерела: https://dovidka.biz.ua/vasil-simonenko-tsikavi-fakti/

https://vasylsymonenko.org/statti/fenomen-vasylya-symonenka-z-nagody-80-richchya-z-dnya-jogo-narodzhennya/

https://tribuna.pl.ua/news/81-rik-tomu-narodivsya-poet-patriot-z-poltavshhini-vasil-simonenko/