Незрячий художник слова

Коледж

14 листопада 2019

14 листопада 2019 року студенти гуртожитку №2 завітали до поета, перекладача, члена Національної Спілки письменників України Лящука Василя Кіндратовича привітати з присудженням Рівненської обласної літературної премії імені Світочів.

Василь Лящук народився 1 березня 1948 року в с. Старий Почаїв на Тернопільщині. На його долю випало чимало випробувань. Він народився повністю незрячим на праве око, а ліве мало лише три відсотки зору. А проте найбільше в дитинстві любив читати й малювати. Нині дякує Богові, що не народився повністю сліпим і має уявлення про яскраві барви світу. На жаль, у 43-річному віці темрява назавжди огорнула поета… Однак йому вдається бачити зором свого серця те, чого не бачать багато зрячих людей. Він безмежно цінує те, до чого зрячі зазвичай залишаються байдужими, - можливість самостійно рухатися, працювати чи просто дивитися у вічі іншій людині…

На сьогоднішній день Василь Лящук – автор восьми поетичних збірок, серед яких: «Почаївська мозаїка» (1992), «Тьмі на перекір» (1998), «Ноша бджоли» (2000), «Запахла нехворощ і м’ята» (2010), «Волинські обереги» (2012) та інші. 2013 року побачила світ книга «Сонети Вільяма Шекспіра», які Василь Кіндратович перекладав упродовж майже п’ятдесяти років.

Творчий доробок поета увійшов до скарбниці великої української літератури. Його вірші про маму покладені на музику багатьма композиторами, кілька поезій введені до шкільної програми для позакласного читання для учнів 1-4-х класів.

 

Вихователь гуртожитку №2, Протасевич Л. А.