«Колоритний світ вишневих усмішок»: караван історій

Бібліотечно-інформаційний центр

13 листопада 2019

До 130 - річчя від дня народження Остапа Вишнi

 

Треба любити людину,

більше ніж самого себе.

Остап Вишня

 

13 листопада 2019 року виповнюється 130 років від дня народження Остапа Вишні (справжнє ім’я – Павло Михайлович Губенко). Народився П. М. Губенко 13 листопада 1889 р. на хуторі поблизу містечка Грунь, що на Полтавщині.

Український письменник, гуморист, класик сатиричної прози ХХ ст.,член правління Спілки письменників України. Остап Вишня продовж життя написав близько двох з половиною тисяч творів: це гуморески, нариси, фейлетони, памфлети, мемуари, щоденник, переклади. Започаткував у літературі новий жанр – усмішку. Глибокий знавець народного життя, народних дум, поривів, мови, звичаїв, письменник, який у 20-х роках заохотив мільйони людей до читання української літератури - воістину народний письменник. Його ім’я стало найпопулярнішим після Т. Г. Шевченка.

Понад 100 збірок творів було видано ще за життя письменника. Це такі твори: «Моя автобіографія», «Зенітка», «Вишневі усмішки сільські», «Вишневі усмішки кримські», «Вишневі усмішки кооперативні»,“Вишневі усмішки закордонні» і найбільш відомі - «Мисливські усмішки».

Героями «вишневих усмішок» стають бюрократи і вельможі, окозамилювачі і підлабузники, спекулянти і дрімучі дурні, затискувачі критики і псевдовчені. До них він жорстокий і невблаганний. Інший Остап Вишня – життєлюб і оптиміст. «Ніколи не сміявся без любові до вас усіх, до сонця, до вітру, до зеленого листу!» - писав письменник.

З нагоди ювілею незабутнього сміхотворця в читальній залі бібліотечно-інформаційного центру був проведений виховний захід «Колоритний світ вишневих усмішок», в якому взяли участь здобувачі освіти 21-З групи (куратор Рудько О. М.). З представленої презентації та книжкової виставки присутні дізналися про життєвий і творчий шлях українського гумориста і сатирика, переглянули документальний фільм - «Розстріляне Відродження». Найбільш активними в проведенні заходу були студентки Корсюк Тетяна та Гуда Ліза. Уривки з гуморесок неперевершеного майстра сміху зачитали студенти - Форсюк Уляна, Кужель Максим, Солтис Олександр та Бурма Діана.

 

Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

 

 Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Остап_Вишня https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2548022-ostap-visna-2-sonecko-u-vikonci.html