Витоки української писемності. 9 листопада - день української писемності та мови

Бібліотечно-інформаційний центр

09 листопада 2019

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

З приводу винайдення глаголиці і кирилиці у вчених існують різні думки, але всі погляди об’єднувались навколо двох людей - Кирила та Мефодія. Кирило і Мефодій - слов’янські просвітники, творці слов’янської азбуки, проповідники християнства, перші перекладачі богослужебних книг з грецької на слов’янську мову.

Запрошуємо до бібліотечно-інформаційного центру переглянути виставку «Витоки української писемності. 9.11 - день української писемності та мови».

 

Марина Денисюк, бібліотекар БІЦ

 

У повідомленні використані матеріали з сайтів: https://pedpresa.ua/172483-9-lystopada-den-ukrayinskoyi-pysemnosti-ta-movy-2.html

http://www.oridu.odessa.ua/18/news/1.pdf