28 жовтня - день вигнання нацистських окупантів

Бібліотечно-інформаційний центр

28 жовтня 2019

28 жовтня Україна вшановує 75-ту річницю вигнання нацистських окупантів із України. Це державне свято покликане вшанувати українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів в лавах Червоної армії або Української повстанської армії.

Український інститут національної пам'яті наголошує, що після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільної державою, тож термін "визволення", який вживався досі щодо цієї дати, є історично некоректним; саме тому термін "вигнання нацистських окупантів із України" вживається сьогодні замість сполучення "визволення України від фашистських загарбників".

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів українських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території України цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

Трагічна і героїчна дата назавжди залишиться у пам’яті українського народу, адже немає в Україні родини, яка би не втратила рідних під час нацистської навали і окупації. У цей день по всій Україні проводять меморіальні заходи біля могил Невідомого солдата.

Вшануймо пам’ять наших дідів і прадідів, які віддали життя за звільнення української землі від нацистів.

         Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

Джерело:

https://www.unian.ua/society/10315368-v-ukrajini-sogodni-vidznachayut-74-tu-richnicyu-vignannya-nacistskih-okupantiv.html