Василь Скуратівський - відомий український письменник, народознавець, видавець

Бібліотечно-інформаційний центр

25 жовтня 2019

Василь Скуратівський народився 25 жовтня 1939 року.

Його книги – «для кожного сущого в український землі». Вони – пам’ять роду і народу; про пісню колискову і про народження добра; про свята, звичаї, вірування… - тобто про обереги народу, про великий духовний спадок, з надією залишений нам прадідами.

Найбільшу славу принесла письменникові-етнографу, журналістові його книга нарисів «Берегиня» (1987 р.). Її наклад — понад двісті тисяч примірників. Це найвідоміша з його праць, завдяки якій в Україні зринула потужна хвиля цікавості до народознавства. Поява книги відбулася в часи духовного піднесення, відродження України, коли люди прагнули якомога більше дізнатися про своє коріння, культуру і традиції рідного народу. Як доповнене продовження  «Берегині» виходить друком  книга «Посвіт». Потім -  «Погостини», «Обереги пам'яті», «Народний календар», «Покуть», «Місяцелік», «Святвечір», «Кухоль меду», «Вінець», «Дідух», «Русалії», «Я сам про себе розкажу»… — всього понад 20 книг, на яких, без перебільшення, виховане ціле покоління українських патріотів.

Помер відомий письменник-народознавець 16 грудня 2005 р. Похований на київському міському цвинтарі у Берківцях.

Вже по смерті письменника, у 2013р., вийшла друком збірка повістей та новел «Мамина молитва». Герої художньої прози В. Скуратівського — реальні люди, на чию долю випали страждання Голодомору, лихі випробування у перші повоєнні роки. Люди, які в найтяжчі часи зберегли в собі питомі риси нашого рідного народу – доброту, мудрість, співчутливість, віру.

З книгами Скуратівського В. ви можете ознайомитись на виставці у бібліотечно-інформаційному центрі.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

У повідомленні використані матеріали з сайту

http://slovoprosvity.org/2012/11/