Олег Костюкевич -  місцевий експерт карт Google

Технічне відділення Рада роботодавців ТВ

17 жовтня 2019

Сьогодні ми беремо інтерв’ю у визначної людини нашої області - картографа, регіонального рецензента карт Google, ведучого учасника форумів підтримки Google - Олега Костюкевича.

Олеже, розкажіть  трішки про себе: де Ви народилися, де навчались?

Народився в м. Санкт-Петербург, дитинство провів в Німеччині, сам білорус, а живу в Україні. У 1986 році переїхав жити до м. Рівне. З тих пір я патріот цього міста і відображаю його на картах. Навчався в ЗОШ №3 м. Рівне, закінчив Рівненський інститут слов’янознавства Київського славістичного університету.

Як Ви почали займатись геоінформаційним  картографуванням?

Три роки тому в Україні включили редагування карт Google. Я думав, що зможу знайти на карті свою школу, свій будинок;  в результаті нічого не знайшов і вирішив це виправити: додав ці об’єкти на карту, після чого познайомився з редактором карт Google, який називається «Картограф». Він дає можливість користувачам самим додати картографічну інформацію, відсутню, або наявну в неточному вигляді, на картах різних країн,тобто, можна практично редагувати безпосередньо на карті населеного пункту, де проживаєш, вже існуючі об'єкти та додавати нові об'єкти, такі як дороги, залізниці, визначні місця, школи і так далі.

На скільки територіально поширена Ваша картографічна діяльність?

Я беру участь  у всіх проектах цифрування Рівненської, Тернопільської, Львівської, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей.

За межами України ви приймаєте участь в подібних проектах?

Я відкривав редагування карт в Росії, команда українських картографів навчала російську команду. В Сан-Франциско перебував по програмі підтримки користувачів сервісів Google. На такий саміт потрапляють найактивніші учасники спільнот картографів Google. Відвідував Краків з метою підтримки польських картографів та обміну досвідом.

Це Ваша основна робота чи хобі?

Ні, це хобі. Основна робота пов’язана з страхуванням та оцінкою нерухомості.

Які програми плануєте впроваджувати на теренах нашої області?

Я учасник  всіх проектів, які впроваджує Google. В найближчому майбутньому планую створити тематичну карту туристичних маршрутів Рівненщини.

Як Вас доля звела з нашим навчальним закладом?

Ваш навчальний заклад єдиний в Рівному проявив ініціативу створення клубу картографів Google, метою якого є навчити картографуванню всіх бажаючих, наповнити необхідною інформацією карти, внести зміни до існуючих об’єктів.

Яким Ви бачите подальший розвиток клубу картографів Google?

Розвиток бачу в тому плані, щоб цей клуб був активним і розвивався не тільки в межах регіону, а й приймав участь у всеукраїнських проектах . Основна мета клубу - залучити якомога більше студентів, які змогли б внести свою лепту у розвиток картографування області.