Бібліотеки мають майбутнє! Бібліороздуми з приводу Всеукраїнського дня бібліотек

Бібліотечно-інформаційний центр

30 вересня 2019

Перші бібліотеки, як сховища людської мудрості, з’явилися дуже давно. Першою відомою бібліотекою вважають храм у вавілонському місті Ніппурі (2500 р. до н.е.). У храмовій школі була знайдена Ніппурска бібліотека, яка вміщує більше 30 000 глиняних табличок з адміністративними, юридичними, медичними, літературними та історичними текстами. І тільки з метою дослідження та розшифрування стародавніх записів стали виникати наукові установи, академії.

Духовні ліки” (тобто «Аптека для душі») – говорить напис, зроблений приблизно в 1300 р. до н.е. при вході в бібліотеку знаменитого фараона Рамзеса ІІ. В цій стародавній бібліотеці було зібрано біля 20 тис. книг, написаних на папірусі. Єгиптяни порівнювали книгу з ліками, які зміцнюють людський розум та облагороджують його душу. Сьогодні користь щоденного читання для духовного, інтелектуального збагачення доведена, читання знижує стрес. Як тільки ми беремо до рук книгу і занурюємось в історію, зникає напруження, тіло розслабляється. Читання заспокоює, під час читання знижується артеріальний тиск, доведено медичними дослідженнями.

Народи Ближнього Сходу називали бібліотеки „храмами мудрості”, „домами порад і настанов”, „майстернями розуму”. Найвидатніша і найбільша — знаменита Александрійська бібліотека в Єгипті, в якій були зібрані рукописні книги античного світу (від 400 до 700 тис. назв, 3 ст. до н. е.).

Недаремно великий римський мислитель Цицерон писав: „Заняття з книгами юність живлять, старість звеселяють, щастя прикрашають, в нещасті дають сховище і розраду, вдома утішають, поза домом не заважають...».

Сьогодні, у час розквіту Інтернету та цифрових технологій, здається, що авторитет книги і престиж нашої професії зникає?!.. Кому як не бібліотекарям довірена місія нагадати, що книга завжди буде (!) незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості. Читання для розуму – те саме, що й фізичні вправи для тіла. Користь щоденного читання для духовного, інтелектуального збагачення доведена: постійна розумова стимуляція мозку знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, поліпшує пам’ять. Мозку необхідне тренування. Читання допомагає посилити концентрацію. Спробуйте почитати 15-20 хвилин перед роботою чи навчанням і ви самі здивуєтесь своєму рівню концентрації, прийшовши в офіс. Хоч би що Ви читали, Ви здобуваєте нову інформацію. Знання укріплюють нашу готовність протистояти перешкодам

Ні в якому разі не заперечуючи переваг інформаційних технологій, маємо визнати: сучасний прогрес людства виник саме завдяки тим знанням, тій інформації, яка передавалась з покоління в покоління книгою.

Шануймо КНИГУ!

У бібліотечно-інформаційному центрі коледжу ми намагаємось створити для користувачів атмосферу довіри, умови для особистого спілкування, розвитку творчості, формування нових інтересів, розширення кругозору та ін.

Чи є у бібліотек майбутнє?..Я гадаю, привід для оптимізму є!

І сьогодні у світі шанують бібліотечний труд. Ми бачимо величні, вражаючі будівлі бібліотек, у яких хочеться жити. Це і бібліотека Александріна у Єгипті, побудована на місці знаменитої Александрійської бібліотеки. Сучасний комплекс вміщує спеціалізовані зали бібліотеки, три музеї, чотири галереї мистецтв, планетарій, лабораторію для реставрації рукописів.

Чи Бодліанська бібліотека (Оксфорд, Великобританія), у якій знімався знаменитий «Гаррі Потер».

Нейздісненні мрії для нас? Ми не можемо чарівною паличкою вмить покращити нашу матеріальну базу до невпізнання. Щоб мати такі приміщення, як , скажімо, найфутуристичніша бібліотека Європи – мультифункціональний центр бібліотеки Веннесла, в якій, крім стелажів з книгами, є зали для відпочинку, кафе, сцена для концертів. Нещодавно у мережі з’явилось фото і відо неймовірної краси супербібліотеки Тяньцзинь Бинхай (Китай) з її величними залами.

Сучасна бібліотеку порівнюють з фонтаном чи рікою, русло якої розгалужується та доносить до людей життєдайну силу – воду – яка символізує знання, інформацію, реалізацію творчих задумів

Чи існуватимуть бібліотеки через 20, 50 років, чи будуть люди читати книжки залежить саме від нас.

А насамкінець, виконавши усі свої професійні обов’язки, не забувайте принести хорошу книгу у свою сім’ю – своїм дітям, внукам та й правнукам…

Запрошуємо до БІЦ!

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ