Мистецтво бути людиною. 28 вересня – День народження Василя Олександровича Сухомлинського

Бібліотечно-інформаційний центр

28 вересня 2019

Василь Сухомлинський - великий педагог, мудрий учитель, чудова людина. В його палкому серці жила велика доброта і любов до всього світу. Він не лише навчав дітей, а й прищеплював кожному з них найкращі людські якості, виховував у них доброту, чуйність, людяність, патріотизм, любов до батьків, до людей і до рідної землі. Його книга «Серце віддаю дітям» мала привселюдне зізнання і підтверджене трудами та щоденними діяннями великого вчителя. Він писав: «Що було найголовнішим у моєму житті? Не роздумуючи, відповідаю: Любов до дітей».

Народився Василь Сухомлинський 28 вересня 1918 року в селі Василівці Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Онуфріївський район Кіровоградської області) в бідній селянській сім'ї. Його батько був теслею, мати працювала в колгоспі. У родині Сухомлинських було четверо дітей. У 1933 році  Василь Олександрович Сухомлинський закінчив семирічку у рідному селі.

З 1935 р. починається педагогічний шлях В. О. Сухомлинського. В 17 років він став вчителем заочної школи. У 1936р.  вступив  на заочне відділення Полтавського педагогічного інституту, де здобув кваліфікацію учителя української мови та літератури.  З 1938 р. Василь Олександрович працює в Онуфріївській  середній школі учителем української словесності.

З початком війни  у 1941 році Василь Олександрович  добровольцем іде на фронт. В січні 1942 року молодший політрук Сухомлинський був важко поранений і понад 4 місяці лікувався в госпіталях. Як тільки рідні місця були звільнені, він повертається на батьківщину і стає завідуючим районного відділу народної освіти ( РАЙНО).

У 1948р. В.О. Сухомлинського  призначають директором Павлиської  середньої  школи.

У 1955р. Захистив кандидатську дисертацію на тему: «Директор школи  – керівник  навчально-виховного процесу». З 1957 – член-кореспондент Академії педагогічних наук РРФСР. 1958 – Заслужений  вчитель УРСР, у 1968 – присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. 

В. А. Сухомлинський — автор 48 монографій, більше 600 статей, 1500 оповідань і казок. Твори В. Сухомлинського  видані  59-а мовами світу. Праці В. Сухомлинського видавались в таких країнах: Азербайджан, Вірменія, Білорусія, Грузія, Естонія, Казахстан, Киргизія, Латвія, Литва, Молдавія, Таджикистан, Татарстан, Узбекистан, Чувашія. А також: Англія, Болгарія, Іспанія, Китай, Монголія, Німеччина, Польща, Румунія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехословаччина, Югославія, Японія.

Помер Василь Олександрович 2 вересня 1970 року. Похований на кладовищі села Павлиш.

     Більше інформації – на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі.

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/Сухомлинський_Василь_Олександрович