До 155-річчя від дня народження М. М. Коцюбинського. «Співець гуманізму і краси»

Бібліотечно-інформаційний центр

17 вересня 2019

«Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину, але коли

                                      ображають мій народ, мою мову, мою культуру,

                                      як же я можу не реагувати на це?»

                                                                           М. Коцюбинський

17 вересня 1864 у Вінниці народився класик української літератури Михайло Михайлович Коцюбинський. Він є одним із найоригінальніших українських прозаїків. Коцюбинський перший в українській літературі усвідомив потребу її реформаторства в напрямі модерної європейської прози. Його називали Сонцепоклонником і Соняхом, бо над усе любив сонце, квіти і дітей. Служив звичайним клерком у статистичному відділі Чернігівської управи, на роботу ходив з неодмінною квіткою у бутоньєрці. Михайло Коцюбинський – так і не здобув офіційної вищої освіти (закінчив Шаргородську духовну семінарію, університет так і залишився мрією). Але він був високоінтелігентним, умів вести і підтримувати всяку розмову так, що кожний мав задоволення розмовляти з ним. Завжди делікатний, старався ніколи нікого нічим не образити…

Коцюбинський заслужив почесне місце в ряді найоригінальніших українських письменників. Він урізноманітнив літературу багатогранними напрямами, в тому числі модернізмом. Саме його творчість вперше в українській літературі включила імпресіонізм, глибокий психологізм, елементи експресіонізму, неореалізм та інші.

Михайло Михайлович мав глибокі знання з історії, фольклору, природничих наук, знав дев’ять мов: українську, російську, польську, італійську, французьку, румунську, татарську, турецьку і циганську, його твори перекладені багатьма мовами світу. Згадує його донька Ірина Коцюбинська: “Він був вигадливим. Завжди по-дитячому захоплювався красою природи, людьми, кращими проявами людських почуттів, здобутками людського розуму. Він був людяним, не втрачав цієї риси на протязі всього життя, любив добро, вірив у його переможну силу…”.

До найбільш відомих творів Михайла Коцюбинського можна віднести такі: «Дорогою ціною», «Відьма», «На крилах пісні», «Intermezzo», «Сон»,  «Fata Morgana», «Коні не винні», «Тіні забутих предків» та інші.

Більше про класика української  літератури можна дізнатися з книжкової виставки у бібліотечно-інформаційному центрі.

                            Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

Джерело : http://heroes.profi-forex.org/ua/kocjubinskij-mihail-mihajlovich