Майстер-клас «Створення пристроїв на базі платформи прототипування Arduino. Переваги та недоліки платформи Arduino, особливості її вивчення студентами»

Відділення програмування

12 вересня 2019

12 вересня 2019 року в рамках тижня дисциплін циклової комісії програмування та інформаційних дисциплін відбувся майстер-клас «Створення пристроїв на базі платформи прототипування Arduino. Переваги та недоліки платформи Arduino, особливості її вивчення студентами». 

Провів майстер-клас викладач, к.т.н. Василь Васильович Кот. Взяли участь у заході студенти бакалаврату відділень програмування та економічного. 

Під час доповіді було ознайомлено студентів з історією винекнення платформи Arduino, а також зроблено акцент на види плат, особливості використання їх в реальних проектах. Arduino (Ардуіно) - апаратна обчислювальна платформа для аматорського конструювання, основними компонентами якої є плата мікроконтролера з елементами вводу/виводу та середовище розробки Processing/Wiring на мові програмування, що є спрощеною підмножиною C/C++. Arduino може використовуватися як для створення автономних інтерактивних об'єктів, так і підключатися до програмного забезпечення, яке виконується на комп'ютері (наприклад, Processing, Adobe Flash, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider). Інформація про плату (рисунок друкованої плати, специфікації елементів, програмне забезпечення) знаходиться у відкритому доступі і може бути використана всіма хто бажає створювати власноруч різні пристрої на базі платформи.

Також було детально розглянуто середовище програмування Arduino Studio, особливості написання програмного коду. На прикладі було продемонстровано використання та робота з входами/виходами платформ Arduino Uno. 

На завершення доповіді наведено переваги використання платформи Arduino для навчання студентів основам робототехніки.

Всю доповідь В.В.Кот супроводжував власними засобами унаочнювання, а саме демонстувалися різні Arduino контролери, плати, модулі, макети, шильди, радіодеталі, світлодіоди, індикатори, датчики, реле, лазери, стабілізатори, джойстіки, вимикачі, перемикачі, кабелі, проводи, перехідники, шнури живлення, ...

С.С.Каштан