День пам’яті захисників: в Україні вперше офіційно вшановують загиблих

Бібліотечно-інформаційний центр

29 серпня 2019

В Україні 29 серпня відзначають День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Таку пам’ятну дату своїм указом встановив президент України Володимир Зеленський, про підписання документа глава держави поінформував під час урочистостей 24 серпня. По всій території нашої держави будуть відбуватися громадські панахиди, хвилина мовчання та покладання квітів до пам’ятних знаків тих, хто загинув за єдність України.

П'ять років тому, 29 серпня, сталася трагедія, яку сьогодні ми знаємо бої за Іловайськ, або ж "Іловайський котел". Тоді у так званому зеленому коридорі, під час виходу з Іловайська наші бійці, здебільшого добровольці, були розстріляні фактично у притул російськими кадровими військовими. Того дня росіяни вперше перетнули український кордон не окремими загонами, а батальйонно-тактичними групами. Але, попри свою чисельну перевагу під Іловайськом, окупанти обрали цілком природній для росіян спосіб ведення бою – обман і стрільба у спини. Тоді наша армія зазнала найбільших за час війни одномоментних втрат. Лише за офіційними даними, під час виконання операції загинуло 366 українських воїнів, 429 – отримали поранення, 300 – потрапили у полон.

Про ці події та інші героїчні сторінки української історії ще раз можна прочитати у документах на книжковій виставці у бібліотечно-інформаційному центрі.

Людмила Бурячинська, завідувач БІЦ

Джерела:

https://24tv.ua/ru/hroniki_neobjavlennoj_vojny_tag5530/

https://www.radiosvoboda.org/a/news-den-pamyati-zahysnykiv/30134593.html