Українська історія та європейське майбутнє України. До Дня Європи в Україні (18.05)

Бібліотечно-інформаційний центр

18 травня 2019

День Європи відзначається у країнах Європейського Союзу 9 травня. В Україні – у третю суботу цього місяця. Свято вказує на день презентації Декларації Шумана про створення особливої форми співробітництва у Європі, яка стала попередником сучасного Європейського Союзу у 1950 році.

Спершу країни-засновники спілки – Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Бельгія та Люксембург – замислили створити спільний ринок для вугілля та сталі, яку вони видобували, шляхом скасування податків на імпорт та експорт.

Ідея була частково економічною, вона надійшла від міністра закордонних справ Франції Робера Шумана лише через 5 років після Другої світової війни. Але були і політичні підстави, – сподівання, що поєднання економічних інтересів Франції та Німеччини зменшить ризик конфлікту у майбутньому.

День Європи жителі України відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Традиційно урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить у Києві. На Хрещатику облаштовується так зване «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС.

Здобувачі освіти та викладачі коледжу можуть отримати більше інформації з матеріалів тематичної виставки в читальній залі бібліотечно-інформаційного центру.

Марина Денисюк, бібліотекар

У повідомленні використані матеріали з сайту:

https://uk.wikipedia.org/wiki/День_Європи

https://ua.euronews.com/2019/05/08/what-is-europe-day-and-is-anyone-celebrating