«Чиста Україна – чиста Земля!»: книжкова виставка. 20.04. - День довкілля. 22.04.- Всесвітній день Землі

Бібліотечно-інформаційний центр

20 квітня 2019

«Збереження навколишнього

середовища – справа кожного».

Поль Елюар.

 

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.Цього дня була заснована UNEP (UnitedNationsEnvironmentNetwork) - Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

В 2019 році Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 20 квітня.

22 квітня в різних куточках земної кулі люди відзначають Всесвітній день Землі. Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, який наприкінці XIX століття запропонував встановити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Пропозиція була схвалена й отримала широку підтримку жителів штату. 22 квітня 1970р. у Нью-Йорку студенти, школярі та їхні вчителі вперше організували національний День Землі, запропонувавши зазирнути вглиб екологічних проблем і разом пошукати їх вирішення.

Міжнародним свято було оголошено в 1990 році, в Україні відзначається з 1992 року. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити  дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

День Землі щорічно відзначається в 147 країнах.У цей день  в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя і дружби, вічного братерства й солідарності народів. І в той же час – це заклик до дії в ім'я збереження миру й життя на Землі

В бібліотечно-інформаційному центрі для викладачів та студентів оформлена тематична  виставка книг та періодичних видань «Чиста України – чиста Земля», а також підготовлена презентація «Збережемо нашу Землю блакитною і зеленою», мета яких привернути увагу відвідувачів на необхідність розумного, бережливого ставлення до живої природи та особистої відповідальності за долю Землі, адже вона така одна у всьому Всесвіті.


Галина Петренко, провідний бібліотекар БІЦ

  Джерело:  wwwdilovamova.com/index.php?page=10&holiday=79&year=2019

        https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=47&year=2019