«Я вершник крилатої думки»: поетична зустріч

Бібліотечно-інформаційний центр

05 квітня 2019

04 квітня 2019 року здобувачі освіти 11-О групи коледжу разом з завідувачем БІЦ Бурячинською Л. В. та провідним бібліотекарем Андрійчук С. В. долучилися до неймовірно зворушливої поетичної зустрічі з поетесою та громадським діячем Тетяною Федорівною Войтович.

Войтович Т. Ф. - голова Рівненської Благодійної Організації пенсіонерів та інвалідів  «Обличчям до істини»  та профспілкової організації Всеукраїнської Профспілки працездатних інвалідів, член правління УТОСу м. Рівне. Багато років свого життя вона віддала школі. Аж допоки не втратила зір. І відтоді школою для неї стало саме життя. Втративши одне, їй надзвичайно добре вдалося відкрити в собі інше, і життя талановитого педагога набуло нового змісту. Вона активно займається соціальними проектами: започаткувала обласну благодійну організацію для пенсіонерів та інвалідів «Обличчям до істини», запропонувала організувати супровід для незрячих, стала ініціатором багатьох культурних проектів міста для людей з інвалідністю.

На літературній зустрічі прозвучали поезії Тетяни Войтович, серед них: “Знов розквітла весна не для мене”, “Проростає зелена трава…”, “Та й для мене лишилось немало”, “Десь у лісі зозуля кує….”, “Жайвір з неба привіт мені шле”. Вірші читала не тільки авторка, але й здобувачі освіти РДГУ, майбутні соціальні педагоги, а також творчі талановиті люди з особливими потребами. Особливо вразило учасників зустрічі виконання поезії Шевченка Т. Г. «Думи мої» за допомогою жестів. Звучали також ліричні пісні на слова Войтович Т. Ф. та жартівливі українські народні пісні.

Ми ще тільки навчаємось бути толерантними, не проходити повз людину, яка потребує не стільки нашої допомоги, скільки хвилини нашої уваги! Спілкування дає можливість незрячому відчути себе частиною суспільства. Від інвалідності ніхто не застрахований.

Як тут не згадати неповторну Ліну Костенко:

«…І в житті, як на полі мінному,

я просила в цьому сторіччі

хоч би той магазинний мінімум:

— Люди, будьте взаємно ввічливі! —

і якби на те моя воля,

написала б я скрізь курсивами:

— Так багато на світі горя,

люди, будьте взаємно красивими!»

 

Людмила Бурячинська , завідувач БІЦ