Микола Гоголь – письменник і романтик. До 210-річчя від дня народження

Бібліотечно-інформаційний центр

01 квітня 2019

Народився Микола Васильович Гоголь 20 березня (1 квітня) 1809 року в селі Великі Сорочинці (тепер Миргородського району) на Полтавщині. Батько його був праправнуком полковника козацького війська часів Богдана Хмельницького Остапа Гоголя. Пізніше знаменитий нащадок звеличить його до легендарної постаті й оспіває в образі Тараса Бульби. Дитинство майбутнього письменника минуло в с. Василівці (тепер Гоголеве) в маєтку батьків. Навчався в Полтавському повітовому училищі, а згодом – у Ніжинській гімназії вищих наук. Любов до мови, відчуття слова закладалися у юного Миколи Гоголя уже з дитячих та студентських років. Глибоко переймаючись соціальними негараздами, вболіваючи за всю державу і свою „милу Україну”, М. Гоголь настроювався на таку діяльність, „щоб бути по-справжньому корисним для людства”.

У 1828 році майбутній письменник переїжджає до Петербурга. Там у 1829 р. він публікує свій перший твір – поему „Ганц Кюхельгартен”. Проте туга за мальовничою Україною змусила М. Гоголя наприкінці 1833 року клопотатися про місце професора історії в Київському університеті св. Володимира. Спонукала до цього ще й дружба з М. Максимовичем, професором-земляком, майбутнім ректором Київського університету. Але сподівання на переїзд до Києва були марними. Розраду від нездійснених планів письменник шукав і знаходив у творчості. У цей час він працює над книгами „Арабески”, „Миргород” (1835 р.).

З другої половини 30-х років подальший розквіт таланту Миколи Гоголя пов’язаний з драматургією. Знаменитими в історії театру стали його твори: „Вечори на хуторі біля Диканьки” (1829 р.), „Ревізор” (1836 р.), „Мертві душі” (1842 р.). Останні роки життя письменника сповнені драматичних пошуків себе в Істині. Прямим підтвердженням тому було видання „Вибраних місць з листування з друзями” (1847 р.). Перед смертю він посилено працює над другим томом „Мертвих душ”, але невдовзі спалює рукопис. Тяжка хвороба обірвала життя неповторного майстра слова 21 лютого 1852 року.

Марина Денисюк, бібліотекар

У повідомленні використані матеріали з сайту:

http://lib.if.ua/publish2008/1228381953.html

https://www.youtube.com/watch?v=NjvsxBNEy0s