Виховний захід  «Ціна чужої війни»

Групи загальноосвітньої підготовки

20 лютого 2019

До Дня  пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, що загинули  в Афганістані відбувся в Рівненській обласній бібліотеці для молоді 15 лютого 2019 року. Взяли участь студенти 11-ІП та 11-Ф групи. Організатори – викладачі Сорока М. В. та Кристопчук Т. Є., співробітники бібліотеки.

До Дня  пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, що загинули  в Афганістані Україна 15 лютого офіційно вшановує День пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану.

Офіційно афганська війна тривала з 25 грудня 1979 року до 15 лютого 1989 року.  Отже сьогодні 30-та річниця виведення радянських військ з території Афганістану.15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших солдатів, службовців. Важкий, сумний підсумок. Багато матерів і батьків не дочекалися своїх синів, котрі не сказали -- «Мамо, я живий...». 

З України через афганську війну (1979-1989) пройшли 160 тис. осіб. Не повернулося з війни 3360. Із них: загинуло 3280, пропало безвісті 80, поранено понад 8 тис, стали  інвалідами 3560 осіб. Після війни померло від ран, захворювань більше, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилось вдвічі. Такі соціальні наслідки Афганської війни.

Не відболить це горе, не виплачеться і не відпечалиться на нашій землі, допоки житимуть батьки, брати і сестри, вдови і діти підступно винищених у горах Афганістану синів України. Вони б були добрими майстрами, вчителями, лікарями, юристами, науковцями…Але чужа війна відібрала у них таку можливість.. Не повернулися вони додому…

Летять, відлітають у вічність роки і скільки б їх не минуло, не зітруть у нашій пам’яті імена воїнів-афганців.

Сорока М. В., Кристопчук Т. Є.