Стоп булінг!

Юридичне відділення

21 грудня 2018

18 грудня 2018 року в українське законодавство введено визначення терміну «булінг», а також шляхи протидії цьому явищу та захисту прав дітей.  Відповідний закон  « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» (проект №8584)  було прийнято на вечірньому засіданні Верховної Ради України.

Законом  Кодекс України про адміністративні правопорушення  доповнено  новою статтею 173-4, якою передбачено, що булінг (цькування) діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Також стаття 173-4  встановлює відповідальність за булінг, а також приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим співробітником, керівником або засновником навчального закладу, у вигляді накладення штрафу від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (залежно від виду вчиненого правопорушення).

З метою підтримки ініціативи проти булінгу в молодіжному середовищі здобувачі освіти юридичного відділення за ініціативою викладачки юридично-соціальних дисциплін Чорнобривої Ольги Вікторівни зняли  соціальний  ролик на цю тему. Режисером короткометражної  стрічки став Владислав Сак (32-Ю група).  Автор сценарію – Степанюк Яна (31-Ю). Головними акторами стрічки стали Концемал Юрій (31-Ю), Собчук Владислав (31-Ю), Ворожеїн Сергій (32-Ю).

Пам’ятайте, жорстокість породжує жорстокість. Тож зупинимо булінг разом!

                                                                                                                             

 

                                                                                                                                Ольга Чорнобрива, викладач юридичних дисциплін