«ВІЛ/СНІД: ФАКТИ». 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІД-ом: книжкова виставка

Бібліотечно-інформаційний центр

30 листопада 2018

Бережи здоров'я змалку,

 Бо хазяїн тіла - ти.

Щоб життя прожити довге,

 Себе треба берегти...

 

Здоров'я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя. Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і його кінцева стадія СНІД (синдром набутого імунодефіциту). СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.

Фреді Меркурі, талановитий співак і композитор, пішов із життя в 1991 році. Смерть налетіла, як вихор, й ім'я їй було – СНІД. Молодий красень став інвалідом, а потім помер. Талановитий, заможний і знаменитий соліст балету Росії, Великобританії, Парижу Рудольф Нурієв помер від СНІДу. І ще десятки, сотні, тисячі і навіть мільйони смертей...

Кожен із нас має імунну систему, яка надійно захищає наш організм від багатьох інфекцій. Коли імунітет сильний, він легко долає більшість інфекцій. Але з'явився вірус, який називається «ВІЛ». Він має секретну зброю проти клітин імунної системи. ВІЛ убиває клітини імунітету і використовує їх для розмноження. Коли імунна система повністю зруйнована, починається СНІД – кінцева стадія ВІЛ-інфекції. На цій стадії людина стає дуже уразливою для будь-яких інфекцій. Хвора на СНІД людина слабшає і помирає.

На Рівненщині понад дві тисячі ВІЛ-позитивних осіб: 70% з усіх випадків це статевий шлях передачі, і лише 20%-25% іде ін'єкційний шлях передачі (зокрема, при вживанні наркотиків). Найбільше хворих на СНІД людей зареєстровано у Костопільському, Злодбунівському, Дубенському, та Гощанському. У групі ризику також місто рівненських атомників Вараш (Кузнецовськ). Перші випадки ВІЛ-інфекції на Рівненщині почали реєструвати у 1996 році. На обліку зараз перебуває понад 1,5 тисячі осіб.

Для більш детальної інформації про СНІД запрошуємо користувачів бібліотечно-інформаційного центру коледжу переглянути тематичну книжкову виставку на абонементі.

Французьке прислів'я говорить - «Хто попереджений, той захищений».

Світлана Андрійчук, провідний бібліотекар БІЦ

Джерела: https://phc.org.ua/pages/for_patients/about-hiv-aids

https://eliky.in.ua/hospital/217