Презентація проекту «Громадські детективи»

Юридичне відділення

12 червня 2018

12 червня  в конференц-залі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській областівідбувся круглий стіл «Захист прав людей, що живуть з ВІЛ, хворих на туберкульоз та уразливих груп населення», який організувала Громадська приймальня УГСПЛ у м. Рівне спільно з БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» та проектом «Громадські детективи», започаткованим ГО «Експертний центр з прав людини».

Мета заходу – закріпити теоретичні знання, здобуті під час вивчення дисциплін «Конституційне право», «Трудове право» щодо захисту прав та порядку отримання правової допомоги уразливим групам населення; ознайомлення з порядком введення в дію роботи громадських детективів, державного бюро розслідувань.

На даному заході були присутні студенти юридичного відділення за ініціативою викладачки юридичних дисциплін Ірини Матковської.

Модератором круглого столу була юристка Громадської приймальні УГСПЛ у м.Рівне Олена Романова. Крім того на захід були запрошені:координатор проекту "Громадські детективи" Сергій Іллюк, юрист БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне” Андрій Преподобний,лікар інфекціоніст центральної міської лікарні Олег Стебчин, представники патрульної поліції, закладів охорони здоров’я.

Під час роботи круглого столу були представлені громадські детективи.

Студенти встановили, що громадські детективи займатимуться розслідуванням порушення прав вразливих груп з боку правоохоронних органів, вчинення ними катувань,збиратимуть відомості про порушення прав цільових груп працівниками поліції, будуть систематизувати та обробляти інформацію по таким випадкам, готуватимуть заяви про вчинення злочинів до органів прокуратури, в майбутньому - до державного бюро розслідувань.

Крім того студенти отримали інформацію щодо порядку надання правової допомоги уразливим групам населення. Також була надана інформація щодо проекту, в рамках якого благодійна організація «Мережа 100 відсотків життя Рівне» здійснює надання правової допомоги - «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією» по Рівненській та Волинській областях.

Мета заходу була досягнута. Студенти закріпили теоретичні навички щодо захисту прав людей; ознайомились з новелами в законодавстві щодо громадських детективів та діяльності державного бюро розслідувань.

Висловлюємо подяку Громадській приймальні УГСПЛ у м. Рівне, БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне» та проекту «Громадські детективи», започаткованому ГО «Експертний центр з прав людини», Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області за можливість прийняти участь студентам юридичного відділення у даному заході та отримати досвід в галузі захисту прав людини.

Посилання на інформацію – БО “Мережа 100 відсотків життя Рівне”.

Ірина Матковська, викладачка юридичних дисциплін