Тренінг з розвитку адвокаційної спроможності «Дій та змінюй!»

Юридичне відділення

12 травня 2018

Об`єднання громадських організацій та ініціатив «Рада реформ Рівного» 10-12 травня 2018 року  проводило проект «Розбудова коаліції громадських організацій Рівненщини»!

В рамках проекту у м.Рівне був проведений тренінг з розвитку адвокаційної спроможності для представників громадських організацій та людей з ідеями, реалізація яких дозволить просувати системні зміни у Рівному та області.

Учасниками тренінгу від ВСП «Рівненський коледж НУБіП України»12 травня 2018 року стали студенти юридичного відділення Христюк Ірина, Климчук Анастасія, Матковський Богдан, Йонтко Анастасія під керівництвом викладача юридичних дисциплін Матковської Ірини Дмитрівни.

«Рада Реформ Рівного» – громадська платформа, яка об`єднує неурядові організації. До неї входять експерти у різних галузях, кожен із яких має завдання: від моніторингу публічних фінансів до підвищення енергоефективності.

До «Ради Реформ Рівного» входять 13 громадських організацій та ініціатив.

Організація:

Представник:

ГО "Рівненський центр "Соціальне партнерство"

Святослав Клічук

РОО ВГО "Громадянська мережа ОПОРА"

Андрій Токарський

ГО "Екоклуб"

Андрій Мартинюк

ГО "Зелена Альтернатива"

Оксана Майборода

Антикорупційний моніторинг

Юрій Дюг

ГО "Агенція суспільного розвитку"

Сергій Пінчук

ГО "Рада голів ОСББ м. Рівне"

Роман Алексійчук

ГО" "Інформаційно-освітній простір "Інфохаб"

Вікторія Серветник

ГО"Молодь-Діє"

Віталій Примак

Рівненське агентство журналістських розслідувань

Володимир Торбіч

Мережа 100 відсотків життя Рівне

Юрій Лазаревич

Ініціативна група «Рівне – місто дружнє до дитини»

Олена Пінчук

Урбан-рух «Рівне Велосипедне»

Сергій Ковальчук

Адвокація – вид діяльності, за якої громадяни та громадські організації висловлюють занепокоєння щодо порушення своїх прав, а також вдаються до активних дій для їх захисту; це діяльність з представлення інтересів громадян шляхом їх участі в процесі прийняття рішень, націлених на зміну політики влади на місцевому або державному рівні; свідомості учасників процесу; законодавства; ряд взаємопов’язаних кроків, спрямованих на довгострокові зміни в суспільстві, громаді або способи ухвалення політичних рішень за допомогою мобілізації громадськості.

Під час Тренінг з розвитку адвокаційної спроможності «Дій та змінюй!» студенти змогли поспілкуватись з Олександром Солонтаєм, керівником програми практичної політики, експертом  Інституту Політичної Освіти та Дмитром  Шерембеєм, головою  координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД.

Олександр Солонтай - з 2005 року експерт, а з 2007 року постійно працює в Інституті політичної освіти, де ініціював та взяв участь у запровадженні нових програм для фахівців з транскордонного співробітництва, депутатів, громадських діячів, журналістів та ЗМІ з політичної освіти. Став учасником авторської групи випуску серії посібників для депутатів місцевих рад «Що має знати депутат місцевої ради?». Олександр Солонтай був в усіх 24 обласних центрах України та у Сімферополі. Може навіть «провести екскурсію луцьким підземеллям».

Дмитро Шерембей - громадський діяч-правозахисник, голова правління громадської організації «Пацієнти України» (до 2014 - ЮКАБ, UCAB), член координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД). Експерт у сфері громадського здоров'я, протидії корупції, захисту прав людей, що живуть з ВІЛ, та забезпечення доступу до лікування ВІЛ/СНІД, гепатитів, онкологічних захворювань. Є організатором численних публічних акцій, що висвітлювались у національних та закордонних ЗМІ, для привернення громадської уваги до проблем людей з важкими діагнозами та лобіювання урядових рішень для їх рятунку.

Дмитро Шерембей був одним із тих, хто боровся за створення державних програм лікування, що пригноблює розвиток СНІДу, лікує інші хвороби (як туберкульоз і гепатит). На сьогодні він є визнаним у своїй сфері експертом з представництва інтересів. Проводить професійні тренінги відповідної тематики, презентує досвід України на міжнародних форумах.

Тренери поділились власним досвідом та знаннями, а також навчили розробляти адвокаційні кампанії, організовувати коаліційну взаємодію та шукати креативний підхід для дієвих громадських кампаній та публічних акцій.

Учасники тренінгу змогли  претендувати на отримання одного з п’яти міні-грантів на реалізацію важливих місцевих ініціатив.

Тренінг проводився за підтримки програми Transition Promotion Program Чеської Республіки.

 

Ірина Матковська, викладач юридичних дисциплін