Внесок українського народу у перемогу над нацизмом

Групи загальноосвітньої підготовки Коледж

09 травня 2018

Мільйони українців боролись з нацизмом у лавах Об’єднаних націй. В роки війни українці боролися проти нацистської Німеччини та її союзників не тільки у складі армії СРСР, а й у арміях Польщі, Канади і Франції, Сполучених Штатів Америки та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки та Південно–Східної Азії, на Тихому та Атлантичному океанах.

Прапор перемоги над рейхстагом серед трійці героїв підняв і українець О.Берест. Майкл Стренк –  американець українського походження став одним з шести героїв, що розмістили американський прапор на горі Іводзіма (Японія).

Кузьма Дерев’янко підписав акт капітуляції Японії 2 вересня 1945 року. 

Канадського льотчика українського походження Пітер Дмитрук долучився  до французького руху опору, в лавах якого й загинув, та при цьому врятував мешканців містечка Ле-Мартр-де-Вейр від репресій. Нагороджений Військовим Хрестом Франції та канадською відзнакою “Будівничі Нації”.

Іван Кожедуб став тричі Героєм Радянського Союзу. Здобув 64 повітряні перемоги.

Американський солдат українського походження Ніколас Міньо воював у 1-й бронетанковій дивізії Армії США. 28 квітня 1943 р. рядовий Міньо самотужки кинувся в багнетну атаку на кулеметну позицію, яка зупинила наступ його роти. Знищивши біля 10 ворожих солдатів, він підняв у наступ весь свій підрозділ, але дістав смертельне поранення. Нагороджений найвищими відзнаками США: Медаллю Пошани армії США, медаллю Бронзова Зірка, медаллю Пурпурове серце та іншими.

Уродженець Львівщини Петро Федун під час Другої світової війни боровся в лавах двох армій. Спершу як лейтенант Червоної армії воював проти німецьких окупантів і потрапив у полон. Після звільнення з полону приєднався до підпілля ОУН, згодом вступив до УПА, де став видатним ідеологом і публіцистом українського визвольного руху. Його перу належать численні праці, зокрема “Хто такі бандерівці та за що вони борються” під псевдонімом “Петро Полтава”. Застрелився, оточений підрозділом МГБ у криївці 23 грудня 1951 р. Головна команда УПА нагородила Федуна Золотим Хрестом Бойової Заслуги 1 класу і Золотим хрестом заслуги - найвищими відзнаками УПА.

На фронтах Другої світової війни загинуло до 4 мільйонів українців.

Підготував Сергій Зажицький, викладач історії,

за матеріалами Інституту національної пам’яті