Дню космонавтики присвячується: історія життя і наукової спадщини великого українського вченого Юрія Васильовича Кондратюка

Групи загальноосвітньої підготовки

12 квітня 2018

Юрій Васильович Кондратюк (Олександр Гнатович Шаргей) (1897 – 1941) – один із піонерів ракетної техніки. Майбутній вчений зацікавився космічними польотами ще гімназистом. Він навчався у полтавській гімназії, згодом – на механічному відділенні Петроградського політехнічного інституту.

У книжці «Тим, хто читатиме, щоб будувати» (1919) Ю. Кондратюк навів схему чотириступеневої ракети на киснево-водному паливі, дав опис камери згоряння двигуна, а у книжці «Засвоювання міжпланетних просторів» (1929) запропонував здійснити польоти на Місяць у три етапи, використовуючи для живлення системи космічного корабля сонячну енергію.

Американський астронавт Ніл Армстронг, який першим ступив на поверхню Місяця, спеціально побував у Новосибірську й узяв жменю землі біля стін будинку, де мешкав Ю. Кондратюк, сказавши: «Ця земля для мене має не меншу цінність, аніж місячний грунт». А один із учених, задіяних у програмі НАСА з освоєнням Місяця, заявив «Ми розшукали маленьку непримітну книжечку, видану в Росії відразу після революції.

Автор її, Юрій Кондратюк, обґрунтував і розрахував енергетичну вигідність польоту на Місяць за схемою:  політ на орбіту Місяця – старт на Місяць з його орбіти – повернення на орбіту Місяця – політ до Землі». На пропозицію американських фахівців трасу польоту на Місяць названо трасою Кондратюка.

Наукові дослідження вченого широко використовуються в астрономії і є актуальними в наш час.

Л. В.Тищук, Л. Р. Тригубець, викладачі астрономії