Тренінг «Судова реформа: як громадськості впливати на місцях»

Юридичне відділення

10 квітня 2018

 

3 квітня 2018 року у місті Рівне по вулиці Міцкевича 32 (готель «Мир») компанія «Чесно. Фільтруй суд!»  провела  практичний тренінг “Судова реформа: громадський контроль на місцях”

Мета тренінгу: висвітлити аспекти роботи Апеляційного суду Рівненької області, детально розповіти учасникам тренінгу про роботу компанії Чесно. Навчитися користуватися інформацією яка розміщена на сайті http://chesnosud.org/ про добросовісність сіддів всієї України, дізнатися про вплив інформації на громадськість. Закріпити отриману інформацію в практичному занятті.

Під час практичного тренінгу учасники дізналися:

- що таке суддівська недоброчесність, чому і як це поняття виникло в Україні та як з нею можна боротися;

- які існують практичні й перевірені інструменти громадського контролю роботи суддів на місцях;

- де шукати інформацію про суддів, як її опрацьовувати та використовувати;

- які існують підводні камені поширення інформації про суддів;

- як уникнути дифамаційних та інших ризиків поширення інформації про суддів;

- яким чином громадянин може долучитися до очищення судової системи від недоброчесних суддів.

На початку тренігу Холопік Олеся (координатор компанії Чесно) презентувала презентацію про результати аналізу суддів Апеляційного суду рівненської області за кретеріями доброчесності. Після перерви Юрист компанії Чесно Людмила Слива розповіла про актуальність інформації про суд та її вплив не громадськість. Після обідньої перерви було проведено практичне завдання яке допомогло закріпити отриману під час тренінгу інформацію.

До участі у тренінгу відібрано представників громадянського суспільства, волонтерів, журналістів, активних студентів Рівненщини. Відбір учасників було  проведено  на конкурсній основі на принципах неупередженості та гендерної рівності.

Участь у тренінгу приймала студентака 32 – Ю групи Христюк Ірина (керівник Матковська Ірина Дмитрівна – викладач  юридичних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист).

Основним завдання тренінгу було навчити учасників доцільно та з розумом використовувати доступну нам інфірмацію про роботу судової влади.

ЧЕСНО. Фільтруй Суд! – це довгострокова кампанія громадського контролю, спрямована на активізацію суспільства задля очищення суддівських лав від недоброчесних суддів та утвердження справедливого суду в Україні.

Кампанія ЧЕСНО.Фільтруй суд! була ініційована Центром демократії та верховенства права в рамках Руху ЧЕСНО та стартувала у червні 2016 року після ухвалення змін до Конституції у частині правосуддя та нового закону про судоустрій та статус суддів. ЧЕСНО.Фільтруй суд! керується кращими практиками Руху ЧЕСНО та моніторить хід реформи, аналізує служителів Феміди та кандидатів на їхні посади, контролює хід конкурсів, а також актуалізує судову тематику в інформаційному просторі.

Матковська Ірина Дмитрівна – викладач  юридичних дисциплін,

Христюк Ірина Олександрівна студентка 32 – Ю групи