Леся Українка – геній української літератури

Відділення програмування Коледж

25 лютого 2018

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка), видатна українська поетеса. Лариса Косач – геній української літератури, що входить в умовну тріаду Шевченко-Франко-Українка.

Волинь. 1871 рік. У невеличкому місті Звягель (нині Новоград-Волинський), в інтелігентній дворянській родині Косачів народилася донька Лариса.

Маловідомі факти про Лесю Українку

1. Мати, Ольга Драгоманова-Косач, була письменницею, яка публікувалася під псевдонімом Олена Пчілка.

2. Леся навчилася читати в 4 роки. Системної освіти вона не здобула, тому що не відвідувала гімназії. Попри брак освітньої системи, Леся Українка була освіченою людиною. На доказ цього варто зазначити таку промовисту деталь: вона знала 11 мов. Якби Леся жила в наш час, то її б назвали дитиною індіго.

3. Леся мала ще старшого брата, Михайла. Через їх нерозлучність в сім’ї називали дітей спільним іменем – «Мишелосіє».

4. Захворіла Леся в 9 років. Після неодноразових консультацій з лікарями, нарешті, змогли визначити, що це – туберкульоз кістки. Перша операція була невдалою: рука залишилася скаліченою. Довелося припинити уроки музики, яку Леся дуже любила. Після руки знову почала боліти нога. Туберкульоз уразив легені, потім заслабли нирки.

5. У 19-літньому віці Леся самотужки написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів», який згодом надрукували в Катеринославі.

6. Вважається, слова як «напровесні» та «промінь» ввела в нашу мову Леся Українка.

7. Псевдонім «Українка» з’явився в 1884 році, який вона запозичила в дядька – Михайла Драгоманова. Він підписувався як «Українець». А Леся вирішила в чомусь бути схожою на нього.

8. Знаменитий лист «Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами» був присвячений Сергію Мержинському, який не відповідав Лесі взаємністю.Справжню суть і глибину своїх почуттів вона вихлюпнула на папір у ніч на 18 лютого 1901 року, написавши біля ліжка вмираючого Сергія Мержинського поему «Одержима».

9. Існує астероїд, названий на честь поетеси. Його повна назва – 2616 Леся (2616 Lesya). Це астероїд головного поясу, відкритий 28 серпня 1970 року.

10. В останні роки життя очі Лесі Українки набули надзвичайного блакитного кольору.

Ірина Якимчук, завідувач відділення програмування