21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Бібліотечно-інформаційний центр

20 лютого 2018

        

Рідна мова - це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов'язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

         За рішенням ЮНЕСКО 21 лютого, починаючи з 2000 року, всі народи землі відзначають Міжнародний день рідної мови. Саме так вчені-лінгвісти намагаються привернути увагу людей щодо володіння рідною мовою. На сьогоднішній день людство розмовляє на семи тисячах мов. А кожні два тижні одна з них зникає (!). А зникає мова – перестає існувати й народ! Світ захоплюється українською мовою, яка належить до першої трійки наймилозвучніших мов земної кулі.

У 1934 році на конкурсі мов у Парижі українська мова була визнана поряд з французькою і перською як найкраща, найбагатша мова світу. За мелодійністю українська мова займає друге місце серед мов світу, поступаючись лише італійській.

          Мова – це  той  інструмент, який  єднає  націю,  народність, народ до єдиного цілого. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно  збагачувати.

         В бібліотечно-інформаційному для викладачів та студентів оформлена виставка-перегляд книг та періодичних видань «Рідна мова – життя духовного основа».

 

Петренко Г.І., провідний бібліотекар