Водохреща

Коледж

19 січня 2018

«Хрещення Господнє», або «Богоявлення» – можливо, одне з найвідоміших християнських свят після Різдва Христового та Великодня. Церквою дане свято встановлене на честь біблійної події – хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, Іоанном Предтечею (Іоанн Хреститель). Згідно з переказами, під час обряду хрещення до Спасителя зійшов Святий Дух, який прийняв вигляд голуба і голос небесний вимовив: «Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав». Про Водохреща піде мова далі.

Суть і таїнство свята

Залежно від того, до якої християнської гілки належить віруючий – православної чи католицької, дата святкування істотно відрізняється. Так, парафіяни католицької церкви святкують Водохреща – 6 січня, в той час як істинно православні віруючі, відзначатимуть – 19 січня 2018 року.

Хрещення Господнє має не просто давнє коріння свого існування, але і не менш давню традицію святкування – вперше торжество відзначили ще за життя святих апостолів і в ті часи Хрещення, і Різдво Христове були об’єднані в одне свято – Богоявлення.

Розмежування християнських урочистостей відбулося приблизно в кінці четвертого століття, однак історичну єдність можна простежити і по сей день. Так, обидва свята мають «Святвечір» зі своїми особливими традиціями – в цей день не можна вживати в їжу нічого, крім страви під назвою «Сочиво» – приготованої з рису або пшона, меду і сухофруктів.

Суть таїнства полягає в залученні людини до певної релігії, прийняття її в лоно християнської сім’ї. Подібна логіка простежується в ритуалах синтоїзму, коли новонароджену дитину за допомогою традиційного обряду представляють божеству, яке захищає певну місцевість. У християнстві відбувається те ж саме – людина, що приймає віру в Христа не тільки стає частиною релігійної громади, але і приймає волю Господа.

У момент зародження свята, торжество також називали «днем освіти» і «Святий Світ», так як в цей день людина очищавлася від всіх скоєних гріхів, і прилучавлася до благословення Христового.

Головні традиції і звичаї Водохреща.

Як і будь-який церковне свято, Хрещення Господнє має свої традиції і особливості.

Властивості водохресної води.

Православна Церква іменує водохресну воду великою агіасмою (Святинею). Агіасма здатна залишатися свіжою і не псуватися протягом усього року. Парафіяни освячують воду в храмах під час богослужінь.

Якщо не вдається піти до церкви або місце проживання знаходиться далеко від місця її розташування, то в якості водохресної води можна заготовити воду з будь-якого природного водоймища. Вважається, що в цей день вся вода має чудодійні властивості.

У деяких регіонах батюшки відвідують будинки своїх прихожан і кроплять їх освяченою святинею. Такий обряд допомагає очистити будинок від злих духів. Богоявленська вода здатна зцілювати від хвороб.

Особи духовенства рекомендують вживати її по ложечці в ранкові години натщесерце з шматочком просфори. У селах на Водохреща люди поять худобу свяченою водою. Вона допомагає їм перенести хрещенські морози, добре плодитися і не хворіти.

Прикмети на Водохреща та повір’я.

Якщо погода морозна і сонячна, то літо буде посушливим, а урожай невдалим. Якщо, навпаки, похмура і багата на опади, то літо буде теплим, дощовим і вдалим на врожай.

Якщо небо чисте, а зірки яскраві, то домашнє господарство значно розростеться з’явиться потомством.

Якщо в цей день на вулиці страшна завірюха і поземка, то бджоли будуть давати особливо лікувальний мед.

Прати в цей день заборонено, так як цілюща вода не повинна витрачати свої сили на предмети. Однак дозволяється купати домашніх тварин, так як на них вона також надає сприятливу дію.

Сватання на хрещення обіцяє довге і щасливе сімейне життя.

Сни, побачені в ніч на Хрещення Господнє, вважаються віщими.

Якщо в цей день плакати, то плакати доведеться весь рік. Лаятися з кимось також заборонено.

У водохресну ніч відкриваються небеса до прохань людей. Якщо про щось помолитися, то прохання обов’язково збудеться.

Той, хто прийме хрещення в день Святого Богоявлення, проживе довге і щасливе життя.

Якщо молода дівчина вийде на вулицю в водохресний ранок і зустріне молодого хлопця, то вона в цьому році вийде заміж. Якщо першим зустрічним буде літній чоловік, то вона весь рік буде самотньою.

19 січня – одне з головних свят Православної Церкви. У ніч на Водохреща люди ходять до храмів на нічні служби, які закінчуються ранковою божественною літургією і освяченням води. Богоявленська вода має чудодійну силу. Вона здатна зцілювати і оберігати від нечисті.

Інформація з Інтернету

https://bigmirledy.com/vodohreshha-2018-roku-tradytsiyi-vorozhinnya/