Показ фільмів у рамках 14-го Мандрівного документального фестивалю про права людини Docudays UA

Юридичне відділення

30 листопада 2017

30.11.2017 р. о 14:00 год. у ВСП "Рівненський коледж" НУБіПУ відбувся показ фільмів для студентів-юристів у рамках 14-го Мандрівного документального фестивалю про права людини Docudays UA. Посилання на сайт фестивалю: http://traveling.docudays.org.ua/about/ 


Під час цього показу студенти переглянули фільми "Боротьба Джамали" та "У пошуках кращої долі".
В перервою між показами студенти прослухали лекцію "Права людини як відносини людини-влади. Можливості застосування Європейської конвенції прав людини та Європейської соціальної хартії в Україні"
Інформація про продемонстровані фільми:
«Боротьба Джамали»
Рік – 2017. Країна: Швеція. Тривалість – 29 хвилин.
Це дуже особистий і потужний портрет надзвичайно талановитої жінки, а також пісні і виступу, які пролили світло на історичні події та сучасну політичну ситуацію. Журналістка Елін Йонссон зафільмувала життя Джамали та її родини в Україні і Криму, змалювавши її трагічну сімейну історію та нинішню неспокійну ситуацію і складність становища кримських татар у наш час.
Сусанна Джамаладінова народилася в Оші (Киргизька РСР) у родині кримського татарина і вірменки. Після переселення із Криму до цієї центральноазійської республіки під час Другої світової війни її родина повернулася до Криму лише у 1989 році. Її родичі по материній лінії були заможними вірменськими селянами, доки землю її прапрадіда не відібрали, а його самого не вислали до Оша. Щоб її родина мала змогу купити нерухомість у Криму, її мати мусила на чотири роки розлучитися із батьком і повернути собі дівоче прізвище. У ті часи радянська влада не дозволяла етнічним кримським татарам купувати нерухомість у Криму.
 
«У пошуках кращої долі»
Рік – 2016. Країна: Німеччина. Тривалість – 17 хвилин.
Кілька випадків трудової експлуатації робітників-мігрантів із країн Східної Європи широко відомі громадськості. У цьому фільмі зображено життя трьох заробітчан. Це будівельник з Болгарії, який живе на вулицях Франкфурта, збираючи пляшки задля грошей на прожиття. Це жінка з Румунії, яка живе в кімнаті готелю разом із доньками. Щодня вона йде на пошуки роботи. І пенсіонер із Болгарії – водій вантажівки, який живе на трасі протягом чотирьох місяців, щоб підтримувати сім’ю вдома. Їхнє повсякдення позначене похмурою монотонністю та відірваністю від суспільства, але вони все одно не облишили надій на краще життя.
Гулюк Сергій, завідувач юридичного відділення