Засідання педагогічної ради коледжу

Коледж

20 грудня 2023

20 грудня 2023 року під головуванням директора Василя ЦАРУКА відбулося третє засідання педагогічної ради коледжу.

Секретар педагогічної ради, методист коледжу, кандидат сільськогосподарських наук Вадим ЛЮЛЬЧИК прозвітував про хід виконання рішень попередніх педрад.

Завідувач відділення загальноосвітньої підготовки Валерій ГУМЕНЮК та співдоповідачі голова циклової комісії гуманітарних дисциплін, доктор педагогічних наук, професор Тетяна КРИСТОПЧУК і голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін Лариса ТРИГУБЕЦЬ доповіли про підготовку до складання Національного мультипредметного тесту, результати навчальних досягнень студентів з предметів, що виносяться на НМТ у 2024 році.

Було проінформовано про законопроєкт № 10092 «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року» від 8.11.2023 р., згідно якого НМТ у 2024 році складатимуть лише ті, хто планує вступати до ЗВО. Тестування відбуватиметься у комп’ютерній формі. Вступники складатимуть іспит із чотирьох предметів. Обов’язковими будуть: українська мова (без літератури); історія України; математика; ще один предмет на вибір. На вибір можна буде обрати предмет: українську літературу; англійську мову; іспанську мову; німецьку мову; французьку мову; біологію; географію; фізику; хімію. Окрім української, тестування з історії України, біології, географії, фізики, хімії можна буде скласти також польською, румунською, угорською та кримськотатарською мовами.

Вибір обов’язкових предметів не випадковий. Українська мова є необхідним іспитом для вступу на будь-яку спеціальність в Україні, адже знання державної мови потрібне всім громадянам і є однією з умов для здобуття вищої освіти. Математика демонструє аналітичне й логічне мислення вступників – навички, необхідні для подальшого навчання у ЗВО. Історію України вступники минулих років найчастіше обирали серед інших предметів, адже результати цього іспиту можна використати для різних суспільно-гуманітарних або технічних спеціальностей. Знання з історії України формують уміння критично мислити, будувати й оцінювати причинно-наслідкові зв’язки, а також не піддаватися маніпуляціям та фейкам. Щодо предмета на вибір, то він показує індивідуальну освітню траєкторію вступників. Так вони можуть показати знання у тій галузі, яка необхідна для вступу, а ЗВО – оцінити мотивацію до навчання.

На виконання завдань з кожного предмета учасники матимуть по 60 хвилин. Усі 4 тестування вступники складатимуть протягом одного дня у два блоки по 120 хвилин (2 предмети) з перервою між ними. У 2024 році така модель НМТ є найбільш прийнятною, адже враховує безпекову ситуацію. Так учасникам, яким потрібно подолати значну відстань до пункту тестування, потрібно буде лише один раз з’явитися до екзаменаційного центру. А ті, хто складатиме тестування за кордоном, зможуть це зробити у місцевих екзаменаційних центрах.

У 2024 році НМТ складатимуть тільки абітурієнти і пробне тестування не проводитимуть.

Також Валерій ГУМЕНЮК проінформував про результати моніторингу результатів проходження НМТ у 2022 і 2023 роках здобувачами освіти випускних курсів.

Методист коледжу, кандидат сільськогосподарських наук Вадим ЛЮЛЬЧИК доповів про підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2023 році як складової системи внутрішнього забезпечення якості освіти. Він закцентував на тому, що підвищення кваліфікації є необхідною умовою атестації педагогічного працівника та враховується під час обрання за конкурсом на посаду науково-педагогічного працівника. Закон «Про фахову передвищу освіту» визначає, що підвищення кваліфікації є щорічним: «Щорічне підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти здійснюється відповідно до Закону України «Про освіту». Загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації педагогічного, науково-педагогічного працівника закладу фахової передвищої освіти упродовж п’яти років не може бути меншою за 120 годин, з яких певна кількість годин обов’язково має бути спрямована на вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у роботі із студентами з особливими освітніми потребами та дорослими студентами. Обсяг щорічного підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти встановлюється засновником (або уповноваженим ним органом)». Підвищення кваліфікації педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів загальної середньої та фахової передвищої освіти щороку є необхідною умовою проходження ними атестації у порядку, визначеному законодавством.

Завершуючи свій виступ, Вадим ЛЮЛЬЧИК відзначив найбільш активних викладачів, що проходили підвищення кваліфікації в 2023 році та запропонував затвердити орієнтовний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників ВСП «РФК НУБІП України», до якого включено 119 осіб, що здійснюють викладацьку роботу, 3 працівники бібліотеки та 2 вихователі гуртожитку.

Помічник директора з кадрової роботи Майя РОМАНЮК, відповідальний за військовий облік здобувачів освіти Олександр ПАВЛЕНКО та юрисконсульт Вадим ІЛЬЇН проінформували про особливості військового обліку працівників ВСП «РФК НУБіП України» та здобувачів освіти, а також відповідальність за порушення військового обліку.

Так, Майя РОМАНЮК повідомила про зміст постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487 «Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Було зазначено, що у коледжі станом на 1 грудня 2023 року налічується 40 військовозобов’язаних, з них: 9 офіцерів; 3 сержанти; 24 рядових; 4 призовники. 10 працівників – не придатні у військовий час; 3 осіб – видалені із військово-облікового списку. Заброньованих до 4 лютого 2024 року – 10 осіб. Не дозволено бронювати офіцерів та призовників.

В січні 2024 року подаватимуться документи на повторне бронювання.

Вадим ІЛЬЇН зазначив, що за порушення правил військового обліку загрожує накладання штрафу від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, повторно – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів. 

Підбиваючи підсумки, педагогічна рада прийняла наступні рішення:

1. Посилити підготовку здобувачів освіти до складання Національного мультипредметного тесту (Відповідальні: Кристопчук Т. Є., голова циклової комісії гуманітарних дисциплін; Тригубець Л. Р., голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін).

2. Організувати і провести спеціалізовані курси з підготовки до НМТ з предметів, які є обов’язковими під час здачі НМТ «Математика», «Українська мова», «Історія України» (Відповідальні: Кристопчук Т. Є., голова циклової комісії гуманітарних дисциплін; Тригубець Л. Р., голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін).

3. Долучати студентів до безкоштовних вебінарів для підготовки до НМТ з української мови та історії України на онлайн-платформі «iLearn» від ГС «Освіторія» (Відповідальні: викладачі української мови, математики та історії України).

4. Застосовувати під час підготовки до НМТ з англійської мови тренажери мультипредметного тесту, записи минулорічних вебінарів з англійської мови на українській освітній онлайн-платформі iLearn (Відповідальні: викладачі англійської мови).

5. Використовувати під час занять та консультацій онлайн-платформи, проходити тестування відповідно до тем навчальних програм з української мови, англійської мови, історії України, математики (Відповідальні:викладачі української мови, англійської мови, історії України, математики).

6. Використовувати під час занять та консультацій для підготовки до НМТ з української мови, англійської мови, історії України, математики сайт УЦОЯО, платформи EdEra, Prometheus, iLearn, блог Educator, портал ua (Відповідальні:викладачі української мови, англійської мови, історії України, математики).

7. Затвердити орієнтовний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників ВСП «РФК НУБіП України» на 2024 рік (Відповідальні: Люльчик В. О., методист коледжу; гаранти освітньо-професійних програм).

8. Особам, відповідальним за ведення військового обліку, пройти підвищення кваліфікації (підвищення кваліфікації здійснюється не рідше одного разу на п'ять років.П.12. Порядку ведення та організації військового обліку). (Відповідальні:Романюк М. В., помічник директора з кадрової роботи; Павленко О. І., відповідальний за ведення військового обліку здобувачів освіти).

9. Зарахувати на військовий облік за місцем навчання здобувачів освіти 2007 року народження після проходження приписки до призовних дільниць ТЦК та СП за зареєстрованим місцем проживання (Відповідальні: Христянович В. М., викладач предмета «Захист України»; Павленко О. І., відповідальний за ведення військового обліку здобувачів освіти).

На завершення директор коледжу Василь ЦАРУК привітав колектив із прийдешніми Новорічними святами.Побажав для кожної родини щастя, гарного настрою, злагоди, добробуту та здійснення всіх найзаповітніших мрій!

Любов ПРОТАСЕВИЧ,

секретар адміністративної ради