Звіт директора Василя Царука на зборах трудового колективу

Коледж

15 грудня 2023

15 грудня 2023 року відбулися традиційні збори трудового колективу Рівненського фахового коледжу, на яких директор, доктор економічних наук Василь ЦАРУК здійснив підсумки роботи колективу коледжу за 2023 рік.

На зборах були присутні гості, представники НУБіП України, голова наглядової ради коледжу, декан землевпорядного факультету Тарас ЄВСЮКОВ, начальник відділу кадрів Сергій ГРИЩЕНКО та член наглядової ради коледжу, громадський діяч, заслужений енергетик України Леонтій САМЧУК.

Гості мали можливість оглянути навчальний корпус, матеріально-технічну базу, укриття, гуртожитки, бібліотечно-інформаційний центр та територію коледжу, які використовуються в освітньому процесі, а також недобудований корпус.

Свій виступ директор розпочав із подяки захисникам і захисницям України за їхню відвагу, мужність та за можливість здійснювати навчальний процес і звітуватися.  

Від імені колективу директорподякував ректоровіуніверситету Станіславу НІКОЛАЄНКУ за сприяння в реалізації різноманітних проєктів, які позитивно відображаються на діяльності коледжу. «Ми відчуваємо, що базовий Університет знаходиться на нашому боці і направляє нас у правильному напрямку», – сказав директор. Зокрема, щиру вдячність директор висловив за сприяння в наданні Боярською лісовою дослідною станцією декоративних рослин, завдяки яким вдалося прикрасити територію коледжу.

Директор коледжу Василь ЦАРУК у своєму виступі коротко окреслив основні завдання ВСП «РФК НУБіП України» щодо надання освітніх послуг, можливості матеріально-технічної бази, склад науково-педагогічного, педагогічного персоналу, загальну кількість здобувачів освіти за ОС «Бакалавр» та ОПС «Фаховий молодший бакалавр», стан навчально-лабораторної бази, формування контингенту студентів, організацію навчального процесу, виховну та культурно-масову і спортивна роботу, науково-дослідну і методичну роботу, навчально-інноваційної діяльності, соціально-побутові умови проживання студентів, адміністративно-господарську діяльність, міжнародну діяльність та зовнішньоекономічні зв’язки. Також директор озвучив план діяльності ВСП «РФК НУБіП України» на 2024 р. відповідно до програми розвитку НУБіП України «Голосіївська ініціатива – 2025» та програми розвитку «Рівненська ініціатива – 2025» та подякував колективу за проведену роботу.

Співдоповідачами Василя ЦАРУКА були заступник директора з навчальної роботи Людмила БАЛДИЧ, заступник директора з виховної роботи Олександр ТАЛІМОНЧУК, заступник директора з АГР Сергій КОВАЛЬЧУК, завідувачка відділення програмування Ірина ЯКИМЧУК, головний бухгалтер Олена ЧЕРНАЧУК-СЕМЕНИШИНА таголова студентської ради Макарчук ДАРИНА.

Заступник директора з навчальної роботи Людмила БАЛДИЧ доповіла про організацію освітнього процесу у ВСП «РФК НУБіП України» у 2023-2024 н.р., організацію практичного навчання студентів, звернула увагу на зв’язок з виробництвом та співпрацю зі стейкхолдерами і роботодавцями, основні заходи з міжнародної діяльності та зовнішньоекономічні зв’язки.

Людмила БАЛДИЧ подякувала за співпрацю професорсько-викладацькому складу базового Університету, адже це завжди можливість більше дізнатися про університет, про можливості, які дає здобувачам навчання на кафедрах одного з найкращих Університетів України. Була відзначена участь студентів коледжу у Днях відкритих дверей, ярмарках професій на базі Університету.

Заступник директора з виховної роботи Олександр ТАЛІМОНЧУК доповів про виховну, культурно-масову і спортивну роботу, волонтерську діяльність, соціально-побутові умови проживання студентів. Він закцентував на завданнях, які залишаються актуальними і потребують постійної уваги педагогічного колективу навчального закладу, а саме: проведення виховних заходів, спрямованих на формування в студентів потреби в здоровому способі життя, профілактика поширення шкідливих звичок в молодіжному середовищі, статеве виховання, виховання толерантності, психічне здоров’я студентів.

Заступник директора з АГР Сергій КОВАЛЬЧУК окреслив основні результати адміністративно-господарської діяльності. Він зауважив, що на сьогоднішній час особливо актуальним є питання організації безпечного освітнього середовища. З метою забезпечення безпеки учасників освітнього процесу в коледжі підготовлено два укриття на 1300 місць. Розроблено і доведено до відома працівників і студентів коледжу інструкцію про дії у випадку надходження сигналу «Повітряна тривога», проведено об’єктові навчання. Було повідомлено прозавершення встановлення системи автоматичної пожежної сигналізації, оповіщення людей і пожежного спостереження в приміщенні гуртожитку №1. Аналогічні роботи на даний момент здійснюються в гуртожитку №2.

Головний бухгалтер Олена ЧЕРНАЧУК-СЕМЕНИШИНА здійснила аналіз фінансово-економічної діяльності за 11 місяців 2023 року. Варто зауважити, що впродовж звітного періоду вчасно виплачувалася заробітна плата, стипендія, рахунки тощо.

Завідувачка відділення програмування Ірина ЯКИМЧУК зосередила свою увагу на основних аспектах роботи відділення за звітний період. Було зазначено, що для зміцнення та оновлення комп’ютерної матеріальної бази відділень коледжу, було придбано два сервери, які дозволяють одночасно використовувати понад 80 ПК, що збільшує їх потужність та швидкість роботи. Придбано за благодійні кошти дев’ять ПК, два телевізори, дрон, принтери, що зміцнило «комп’ютерний парк» відділень програмування, земельно-правового, будівельного та економічного.

Новим кроком у діяльності нашого коледжу стала міжнародна співпраця. Завдяки багаторічній спільній діяльності НУБіП України та Університету прикладних наук Вайєнштефан-Трісдорф (HSWT) цього року Німецька служба академічних обмінів (DAAD) провела міжнародний проєкт «Підтримка українських коледжів: Збір даних. Розрахунок маржинального доходу», у якому взяли участь викладачі коледжу.

Важливим є той факт, що до окремих дизайнерських рішень у коледжі, були долучені студенти відділення програмування. Бакалаври Руслана Окренець та Сергій Кадебський долучилися до розробки нового герба коледжу та випуску газети «Вісник коледжу». А Віктор Павловський з батьком розробили Репозиторій коледжу для зберігання науково-дослідних робіт.

Також відділення коледжу продовжують впроваджувати в діяльність освітнього процесу Навчальну хмару lCloud, що дозволяє мати оцифровану документацію ведення освітнього процесу, яка зберігається на серверах. Також вона дублюється для зберігання на інших серверах, що робить її більш захищеною перед кібератаками і може використовуватися за допомогою глобальної мережі.

На зборах виступила голова студентської ради коледжу Макарчук ДАРИНА, студентка 33-ІП групи, яка повідомила про організацію роботи органів студентського самоврядування, наголосила на участі представників студентської ради у підготовці та проведенні урочистостей з нагоди «Дня працівників освіти», конкурсної програми «Ми заявляємо про себе», «Дня самоврядування». Студентська рада активно допомагала в проведенні  волонтерських акцій на підтримку Збройних Сил України та приймала участь у благодійній діяльності. Макарчук ДАРИНА зазначила, що в планах на другий семестр – налагодження взаємозв’язків із студентською організацією НУБіП України з метою вивчення досвіду. 

Також голова студентської ради висловила вдячність директору коледжу за те, що він дослуховується до пропозицій та питань студентів та систематично зустрічається з представниками студентського самоврядування, аби розглянути їхні ідеї. 

Після завершення звіту до колективу коледжу звернувся член наглядової ради коледжу, громадський діяч, заслужений енергетик України Леонтій САМЧУК, якийвідзначив позитивні показники ВСП «РФК НУБіП України», але заначив, що найголовнішою місією коледжу має бути формування у здобувачів освіти почуття національної гідності, виховання соціальнозначущих якостей особистості, її компетентності й готовності до вияву відповідальної громадянської позиції і патріотизму. Він запропонував схвалити звіт роботи колективу коледжу.

Начальник відділу кадрів Сергій ГРИЩЕНКО звернув увагу на кількісні показники та досягнення колективу на сьогоднішній день. «За всіма цими цифрами стоїть нелегка і клопітка праця кожного з вас. Від імені керівництва нашого університету, від імені ректора Станіслава НІКОЛАЄНКА, дякуємо вам за цю працю», – сказав Сергій ГРИЩЕНКО. Попри нелегкий 2023 рік він відзначив зростання контингенту студентів в порівнянні з попереднім роком та чудову матеріально-технічну базу, яку потрібно зміцнювати і покращувати.

Однак зауважив, що в роботі колективу є резерв, суть якого полягає у 1) профорієнтаційній роботі – збільшення кількості вступників до базового Університету; 2) покращенні кадрового складу – збільшення кількості працівників, які мають науковий ступінь і вчені звання; 3) співпраці з бізнесом – шукати шляхи щодо вирішення проблеми з недобудованим корпусом та незавершеним будівництвом спортивного майданчика, залучати для цього випускників, бізнесменів, брати участь у міжнародних проєктах і грантах, шукати міжнародних партнерів; 4) підвищенні публікаційної активності; 5) якісній підготовці акредитаційних справ.

В кінці свого виступу Сергій ГРИЩЕНКО схвалив звіт директора і визнав роботу колективу коледжу задовільною. А також привітав колектив із прийдешніми новорічними святами.

 Голова наглядової ради коледжу, декан землевпорядного факультету Тарас ЄВСЮКОВ погодився з оцінкою своїх колег та зазначив, що в такі складні часи для України «Дуже важливо бути на своєму місці, виконувати свою роботу, як ніколи віддано, як ніколи патріотично. Тому що ми з вами є фаховим освітнім фронтом. Ми готуємо майбутнє України на багато десятиліть вперед, і тому відповідальність, яка лежить на нас – дуже велика».

Він зазначив, що Рівненський фаховий коледж є на високому рахунку в Університеті, адже відзначається як кількісними так і якісними високими показниками. Було відзначено студентів, випускників коледжу, з якими доводилося особисто працювати і навчати (Віта Коваленко, Вікторія Покотило, Анна Багіцька, Інна Чеботарьова, Уляна Форсюк). «Мені дуже приємно, що вони є фаховими, з правильними життєвими поглядами і правильними життєвими позиціями. Це дуже важливо», – зазначив Тарас ЄВСЮКОВ.

Однак акцент був зроблений і напроблемах, а також завданнях коледжу. Однією з найважливіших проблем Тарас ЄВСЮКОВ виділив збереження якості освіти, адже рівень знань за чотири роки дистанційного навчання значно знизився і не тільки в нас, а й у всьому світі.

Наголосив на хороших показниках колективу щодо вступної кампанії, але зауважив, що з 465 випускників до базового закладу вступило лише 18% і побажав щоб це було одним із пріоритетних завдань.

Було відзначено активність викладачів і студентів у всіх заходах, які проводить Університет (відкриті лекції, дні відкритих дверей, воркшопи та ін.).

Завершуючи свою доповідь, Тарас ЄВСЮКОВ запропонував колективу схвалити звіт директора Царука Василя Юрійовича і прийняти до виконання поставлені завдання на 2024 рік.

Директор коледжу Василь ЦАРУК погодився з оцінкою доповідачів та зауваженнями і пропозиціями членів президії.

Після обговорення учасники зборів трудового колективу одноголосно схвалили звіт директора коледжу та підтримали перспективний план закладу на 2024 рік.

Любов ПРОТАСЕВИЧ,

секретар адміністративної ради ВСП «РФК НУБіП України»