Ніл Хасевич – художник, іміджмейкер ОУН-УПА, борець за Соборну Україну

Коледж

25 листопада 2023

24 листопада в Сухівецькій гімназії відбулися заходи з вшанування пам’яті  видатного українця Хасевича Ніла Антиповича, який народився 25 листопада 1905, Дюксин, Рівненський повіт, Волинська губернія, нині Деражненська сільська громада, Рівненський район, Рівненська область, а загинув 4 березня 1952, Сухівці, Рівненський район, Рівненська область). Ніл Хасевич - український художник, графік, активний громадський і політичний діяч, член ОУН і УГВР. Лицар Срібного Хреста Заслуги та медалі «За боротьбу в особливо важких умовах». Місцева краєзнавиця Валентина Стафійчук, яка займається дослідженням життєвого шляху Ніла Хасевича розповіла про підпільну діяльність, про розповсюдження листівок серед селян з закликами ставати до спільної боротьби та вірити в незалежну Україну. Пані Валентина провела присутніх на заході учнів та гостей до місця де загинув Ніл Хасевич. На тому місці була хуторська велика хата в подолі якої і була влаштована криївка, совіти шукали вхід до криївки, але так і не змогли знайти, але методи нквс змусили господиню вказати на лаз до криївки в якій і завершиться життєвий шлях видатного українця Ніла Хасевича..

Дякуємо Гусік Любов Олександрівній – директору Сухівецької гімназії, за організацію вшанування пам’яті видатного українця Ніла Хасевича.

На заходах були присутні і студенти коледжу, які готують мультимедійний проект на Всеукраїнський конкурс «Врятувати від забуття», організований Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України. 

 

Юрій Коняхін, викладач історії